2006 óta mindössze 2009-ben fordult csak elő, hogy a bajnoki cím sorsa nem a szezonzárón dőlt el, de még a Brawn GP és Jenson Button által az idény első harmadában totálisan uralt évben is csak egy versennyel a vége előtt, Brazíliában lett lefutott a küzdelem.

Sebastian Vettel idén változtathat: hat megnyert futammal és két második hellyel toronymagasan (77 ponttal) vezet két legközelebbi riválisa, Jenson Button és Mark Webber előtt – ha a nyári szünet előtti három futamot kihagyva csak Belgiumban ülne vissza az autóba, míg Button vagy Webber mindhárom versenyt megnyerné, akkor is két ponttal vezetne.

Bernie Ecclestone szerint a Red Bull-os “2011-ben biztosan bajnok lesz”, a mostanra kialakulat pedig fölény arra utal, hogy a német jóval a szezon befejeződése előtt megszerezheti második címét, egyesek már a konkrét versenyre is tippelnek.

“Szerintem a pontkülönbség továbbra is nőni fog, és Vettel Szuzukában lezárja” – mondta egy brazil lapnak a Renault most távozott sportigazgatója, Steve Nielsen.

A veterán Rubens Barrichello szerint is teljesen hihető a négy futammal a vége előtt, japánban megvalósuló címvédés: “Ahhoz, hogy Szuzukában megnyerje, 100 pontosra kell növelnie az előnyét, ami ilyen ütem mellett nagyon is lehetséges.”

A volt Renault-főnök, Flavio Briatore az Európa Nagydíj után még merészebb jóslatot tett, az olasz azt mondta, hogy Vettel akár hat futammal az idény végét megelőzően, az utolsó európai verseny, Monzában bajnok lehet.

A brit Daily Telegraph F1-es tudósítója már a schumacheri totális uralom éveit látja: “Veszélyes területre érkezünk, a fulladás általi lassú halálhoz. Michael Schumacher kiütéses unalom-diadala óta nem láthattak a nézők ilyen szintű hegemóniát” – írta.