Az új F1-es motorformula elhalasztásának helyességét és a csapatvezetők egységét dicsérte Martin Whitmarsh, miután a Forma-1-es Bizottság úgy döntött, hogy csak 2014-től vezetik be az 1,6 literes, V6-os erőforrásokat a száguldó cirkuszban.

Az F1-es Csapatok Szövetségének (FOTA) elnöke, egyúttal a McLaren istálló főnöke hangsúlyozta: a sportág szempontjából fontos, hogy a csapatvezetőknek sikerült közös nevezőre jutniuk, miután az elmúlt hetekben több irányból bírálták a bevezetés előtt álló új motorformulát.

“A csapatvezetők elfogadták az új szabályozást a Forma-1-es Bizottság tegnapi ülésén, méghozzá elsöprő többséggel. Ez azért pozitív fejlemény, mert korábban eltérő véleményen voltak, aminek hangot is adtak. Nagyon fontos, hogy sikerült konszenzusra jutnunk minden féllel” – jelentette ki Whitmarsh az Autosportnak.

Whitmarsh ugyanakkor elismerte, hogy a gazdasági recesszió miatt nem a legszerencsésebb időpontban döntöttek az átállás mellett. A jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben ugyanis csekély az esély arra, hogy – az eredeti elképzeléseknek megfelelve – még több gyártót vonzzanak be az F1-be.

“Hosszabb távon mindenképpen az kell legyen a cél, hogy még több autógyártó számára vonzóvá tegyük a Forma-1-et. A sportág története azt mutatja, hogy a gyártók a pillanatnyi marketing-érdekeiknek megfelelően jöttek-mentek az F1-ben. De a világ épp most ment keresztül egy komoly gazdasági visszaesésen, az autóipar pedig fennállásának legnehezebb időszakát éli. Elképzelhető, hogy az időzítésünk kicsit elhamarkodott volt, és talán túlságosan összesűrítettük.”

“Ilyenkor az a helyes, ha gondoskodunk arról, hogy megmaradjon, amink van, és azt hiszem, ezzel az egyezséggel pontosan ezt biztosítottuk. Remélem, hogy egyre több autógyártó számára sikerül relevánssá, érdekessé és ösztönzővé tennünk a Forma-1-ben való részvételt, és valamikor csatlakozni fogak hozzánk” – fogalmazott Whitmarsh.