A 79. Le Mans-i 24 órás verseny rajtja (2011)
A 79. Le Mans-i 24 órás verseny rajtja (2011)

Video: Hajmeresztő Audi-bukás Le Mans-ban

Video: Hajmeresztő Audi-bukás Le Mans-ban

A 79. Le Mans-i 24 órás verseny rajtja (2011)
A 3-as számú Audit csak McNish vezethette, Capello és Kristeinsen máris csomagolhat
Allan McNish hatalmas bukást úszott meg Le Mans-ban
Allan McNish (középen) Jackie Stewarttal és Rupert Stadler Audi-főnökkel
Fotó megosztása:
Hatalmas bukást úszott meg ép bőrrel az Audi skót pilótája, Allan McNish Le Mans-ban.

A mezőny egyik legrutinosabb pilótája a verseny 52. percében a negyedik helyért előzte csapattársát, Benoit Tréluyert, egyúttal le akarta körözni a GT-mezőny egyik Ferrari 458-asát is. Csakhogy a Ferrari pilótája, az 52 éves Anthony Beltoise nem vette észre a sokkal gyorsabb LMP1-es kocsit, lezárta előtte a jobbos kanyar belső ívét, amiből ütközés lett.

A 3-as rajtszámú Audi R18 nagy sebességgel kicsúszott a pályáról, végigszánkázott a kavicságyon, majd nagy erővel az acélkorlát előtti gumikordonnak ütközött. McNish kocsija a levegőbe repült, de a korlát túlsó oldalán álló pályabírók és fotósok óriási szerencséjére nem repült át fölötte, visszazuhant a talajra.

Dr. Wolfgang Ullrich, az Audi csapatvezetője aggódva figyelte a pályamentőket, és elpityeredett, amikor McNish lényegében saját erejéből kikászálódott a feje tetejére állt, ripityára tört versenyautóból.

A becsapódás brutális ereje alapján kész csoda, hogy a kétszeres Le Mans-győztes skót látszólag komoly sérülés nélkül túlélte a bukást. McNisht a baleset után a pálya ambulanciájára szállították tüzetes kivizsgálásra.

A baleset idején egyébként két gyári Peugeot, Sébastien Bourdais és Alexander Wurz állt az élen, megelőzve Timo Bernhard Audiját, aki a kerékcserék után visszaesett a 3. helyre.

McNish balesete egyúttal azt is jelenti, hogy csapattársa, Tom Kristensen idén lemondhat a 9. Le Mans-i győzelméről. Anélkül, hogy egy métert vezetett volna a versenyben.

Allan McNish (Audi) hajmeresztő bukása Le Mans-ban