A brit Daily Mail mai cikke szerint a McLaren 2010 elején az idén február óta az országát véres polgárháborúba taszító líbiai Kadhafi-rezsimmel való üzletkötés ötletével foglalkozott.

A lap arról ír, hogy az egykori F3-as versenyző és tévés személyiség, a csapathoz közel álló Alex Waters a diktátor Moammer Kadhafi harmadik, legnyugatosabb fia, Szajf megbízásából egy 25 millió fontos (7,4 milliárd Ft) szponzorációs üzlet lehetőségét vetette fel Wokingnak. A McLarennél komolyan foglalkoztak a kérdéssel, ajánlatként még egy számítógépes grafikát is készítettek, amelyen az autón a “Visit Libya” felirat szerepelt. Az üzlet végül a líbiai oldal érdeklődésének hiányában nem került tető alá.

“A McLarent tavaly januárban kereste meg Alex Waters. Arról érdeklődött, hogy tárgyalnánk-e egy líbiai konzorciummal egy lehetséges szponzorációról. Tárgyaltunk erről Watersszel és e-mailben küldünk is egy számítógépes grafikát arról, milyen lenne az autó a szponzori felirattal, de közvetlen tárgyalásokra nem került sor a McLaren és a líbiai konzorcium tagjai között, tehát az üzlet nem indult be” – idézte a Mail a McLaren szóvivőjét.

Bár a mára vállalhatatlan líbiai kapcsolatot sikerült elkerülnie a McLarennek, a brit csapat így is kicsit kínos helyzetben van, hiszen az ellenzékkel finoman szólva sem kesztyűs kézzel bánó bahreini állam így is az alakulat tulajdonosi körébe tartozik.

Líbia tavaly a McLaren után a Jacques Villeneuve F1-es belépésre pályázó csapatával is kapcsolatot keresett.