A Nürburgringnek otthont adó Rajnavidék-Pfalzban nemrég lezajlott tartományi választások alaposan átalakították a szövetségi állam politikai erőviszonyait, a korábban kormányzó SPD nem szerzett többséget, így a szavazatait megháromszorozott Zöld párttal alakított új koalíciót. A DPA hírügynökség szerint a zöldek kormányzati tényezővé válása veszélyeztetheti a pályának járó állami támogatásokat.

“Semmi bajom azzal, hogy autóversenyt tartanak az Eifel-hegységben. Nekem csak azzal van bajom, hogy adókból kell finanszírozni azt, hogy a Forma-1 milliós hasznot kaszáljon. Az SPD-vel folytatott tárgyalásaink során azon dolgozunk, hogy a közeljövőben véglegesen megvonjuk a Ringnek nyújtott támogatásokat” – mondta a zöldek elnöke, Daniel Köbler.

Míg Németországban csak terv, addigra az USA-ban, Texasban már félig-meddig valóság a közpénzek megvonása: az állam Szenátusának gazdasági bizottsága nagy szavazattöbbséggel úgy döntött, hogy visszavonja a költségvetésben korábban az épülő austini pálya támogatására szánt 25 millió dolláros támogatását. Ha erre a törvényhozás másik kamarája, a texasi képviselőház is rábólint, nehéz helyzetbe kerülhet az elvileg 2012-ben F1-es futamot rendező Circuit of the Americas.

“Amikor az emberek az iskolák, a munkájuk és az egészségügy miatt aggódnak, akkor joggal kérdőjelezik meg a fontossági sorrendet, ha 25 milliót költünk autóversenyzésre. Az a 25 millió ötszáz tanári fizetést jelent. Hogy magyarázzuk meg az embereknek, hogy mégis versenyautókra költjük?” – magyarázta Dan Patrick szenátor.