Úgy tűnik, nagyon jól sikerült helyrepofozni a két hete Ausztráliában küszködő Mark Webber autóját, a Red Bull-os ugyanis a riválisok számára rémisztő, 1,6 másodperces előnnyel “nyerte” a Maláj Nagydíj első szabadedzését Sepangban.

Az ausztrál mögött a melbourne-i második, Lewis Hamilton zárt, Webber szereplése híján már az ő előnye is szép lenne egyébként, hiszen kis híján fél másodperccel volt gyorsabb a harmadik Michael Schumachernél.

Jól szerepelt a Force India tartalékosa, Nico Hülkenberg, aki a negyedik időt csípte meg, és ugyanez igaz a Williams újoncára, Pastor Maldonadóra is. Míg az élen óriási volt a szakadék, Hülkenbergtől lefelé viszonylag szoros volt a mezőny, hiszen a 15. helyen záró Jenson Buttonig 1,2 másodperc fogta össze a 12 pilótát.

Az időeredmények azonban nem mondanak el mindent az edzésről, a pályán jó néhányan küszködtek. A renault-s Nick Heidfeld ugyan alig hat köre alatt is versenyképes időt ment, de a német autójának jobb első fékje beragadt így nem is folytathatta az edzést. Csapattársa, Vitalij Petrov nagyon hasonlóan járt, ötödik körén a bal első fékje blokkolt és nagy sebességgel szállt a kavicságyba a 9-es kanyarnál. A Renault-nál van min gondolkodni.

Szintén ijesztő esetet élt át a Virgin újonca, Jerome D’Ambrosio, akinek a bal első felfüggesztése tört el menet közben, és szintén a bukótérben fejezte be a délelőtti gyakorlást. A melegben a gumikopás is nagyobb szerepet kapott, valószínűleg ezért vétette el a 8-as kanyart többek között Hamilton, Fernando Alonso és a sauberes Sergio Perez is – de a pálya más pontjain is bajlódtak a pilóták.

A már említett Hülkenberg mellett két másik tartalékos is szerepet kapott az első edzésen:  a Toro Rosso az auszrál Daniel Ricciardót, a Team Lotus pedig az olasz Davide Valsecchit vetette be.

A melbourne-i győző, Sebastian Vettel igen csendesen szerepelt, csak a 17. idővel zárt, igaz, D’Ambrosio balesete miatt az edzés végén már nem volt alkalma gyors körökre.

A második szabadedzés eredményei itt!

Maláj Nagydíj, 1. szabadedzés, Sepang, 2011.04.08.