11 szezon, 72 futamgyőzelem, 5 világbajnoki cím, szinte minden létező F1-es rekord megdöntése – ez Michael Schumacher ferraris mérlege. Hiába párolt a Mercedeshez a német 2010-ben, a hétszeres bajnok a szíve mélyén ma is a maranellói család tagja – vallotta meg a Ferrari bibliájának számító exkluzív Ferrari Opus című kötetben Schumi.

“Minidig is bennem él majd a Ferrari, a szívem egy része örökre vörös marad. A Scuderián belül különleges kötödés él, joggal nevezi magát családnak – családnak, amelynek én is régóta tagjaként tekintek magamra és ma is tagjának érzem magam. A ferraris időm csodálatos volt, olyan barátokat és élményeket szereztem, amelyeket semmiért nem adnék. A Ferrarinál olyan fogalmak nyertek értelmet számomra, amelyeken előtte nem is gondolkodtam: mítosz, kultusz, hagyomány.”

“Ezek előtte semmit sem jelentettek számomra, nem törődtem ilyesmivel. Csak akkor fogtam fel őket, amikor személyesen tapasztaltam meg, mit jelent a Ferrari Olaszország és a tifosók számára, csak akkor értettem meg, hogy mekkora alapja van ezeknek. Ez mind a motorok és az autók iránti rajongásból fakad, ugyanúgy azoknál, akik ezeket gyártják és akik rajonganak értük.”

“Semmiképp sem vagyok egy lírai alkat, de ezt a szenvedélyt én is átérzem. Szenvedélyem a versenyzés és ebben megegyezünk. A kezdeti értetlenségem után nagyon is magamra találtam ebben a tekintetben.”