Bernie Ecclestone elsősorban üzletember, aki többször elmondta már, hogy véleménye szerint a Forma-1 nem csupán sport, hanem legalább annyira showbiznisz is. A sportág “eladhatósága”, a rajongókkal való kapcsolattartás alacsony szintje azonban sok kívánnivalót hagy maga után.

A Pitpass.com értesülései szerint Ecclestone változtatni akar ezen a helyzeten. Az F1 irányítója állítólag az idehaza Megasztárként ismert tehetségkutató műsor, az American Idol kreatív igazgatóit, Simon Cowellt és Simon Fullert kérte fel, hogy dolgozzák ki, hogyan lehetne sokkal közelebb hozni a Forma-1-et a közönséghez.

Fuller és Cowell első javaslata a versenyhétvégék lebonyolításának átalakítása lenne. A háromnapos hétvége helyett Fullerék kétnapos programra váltanának, a GP2 rendszeréhez hasonlóan két versennyel. A rövidebb szombati futamon csak a tesztpilóták vennének részt és az eredmények csak a gyártók bajnokságába számítanának be, míg a vasárnapi főverseny egy teljes értékű nagydíj maradna.

A népszerű amerikai sorozatokban, a NASCAR-ban és az Indycarban sokkal több lehetőségük van a rajongóknak arra, hogy testközelből éljék meg az autóversenyzést. Szervezett keretek között találkozhatnak a kedvenc pilótáikkal; közelről lefotózhatják, sőt, akár meg is tapogathatják a versenyautókat.

Ehhez képest a Forma-1 rideg világában a csapatok kínosan ügyelnek arra, hogy a pilótákra elérhetetlen félistenként tekintsenek a rajongók – akikből végeredményben fenntartja magát a sportág.