A Pirelli korábban is jelezte már, hogy a 2012-t célzó privát tesztjei mellett az idény folyamán a csapatokkal is tesztelné-fejlesztené a gumikat. Felmerült az is, hogy a versenyeket követő hétfőn tarthatnának gumipróbákat, de a Pirelli végül úgy döntött, hogy a pénteki első szabadedzéseken szeretne ezzel foglalkozni – a szándékot már jelezte is a csapatok felé.

“Ha megvalósul a pénteki első edzéses elképzelés, akkor minden csapat kapna néhány szett kísérleti gumit használatra. Ezek kipróbálása után visszaváltanának a rendes gumikra a hétvége további részére. Már megkérdeztük a csapatokat, hogy egyetértenek-e az ötlettel” – nyilatkozta az Autosportnak a Pirelli motorsportfőnöke, Paul Hembery, hozzátéve, hogy a pénteki tesztelés jóval olcsóbb, mintha hétfőnként rendeznének külön gumitesztet.

“Olyan megoldást kellett találnunk, amely szem előtt tartja a költségeket is. A pénteki pluszgumik nem zavarják meg a csapatok felkészülését, nem hoznak be egy ismeretlen tényezőt, egy jokert úgy, mintha az egész hétvégére lecserélnénk a gumikat.”

Hembery hangsúlyozta, hogy nem minden hétvégén kívánnak pénteki gumiteszteket tartani, inkább csak akkor, ha lehetőséget látnak az érdemi adatgyűjtésre vagy friss ötletük, esetleg a változtatás igénye merül fel.

“Akkor csináljuk, ha megfelelő az idő. Csak önmagáért a változtatásért nem fogunk változtatni, sokkal inkább akkor, ha valamin tényleg módosítani kell. Malajzia ebből a szempontból jó lenne, hiszen ott extrém hőség van. Olyan keverékeket kell előállítanunk, amelyek 10 és 50 Celsius-fok között végig működnek, még sokat kell tanulnunk idén” – mondta a szakember.