A Pirelli kedden éjszaka Abu-Dzabiban befejezte legutóbbi gumitesztjét. Az F1 idén érkező új szállítójánál elégedettek az eddig elvégzett munkával.

“Nagyon pozitív teszt volt ez itt Abu-Dzabiban, köszönhetően a fantasztikus infrastruktúrának és természetesen a Pedro de la Rosa és a csapat megszokott kemény munkájának. Büszkék vagyunk rá, hogy egy kicsit történelmet írhattunk azzal, hogy első ízben küldünk pályára Forma-1-es autót vizes gumikon. Hiszünk benne, hogy a Pirelli képes lesz hozzájárulni a Forma-1-es show-hoz, a lámpafényben vízfüggönyt húzó autó látványára pedig nagyon sokáig emlékezni fogok” – mondta a Pirelli motorsportfőnöke, Paul Hembery.

A francia szakember azt is elmondta, hogy a csapatok kérésének megfelelően a Bridgestone-énál erősebb, karakteresebb első gumikkal készülnek.

“Azt kérték tőlünk, hogy egy kicsit erősebb első gumit szállítsunk, és ezt is tettük. Egy kicsit talán túlzásba estünk és a hátsó rész irányából megbillent az egyensúly, ami már az első teszten kiderült – de ezen is javítottunk a további teszteken. Erősebb első gumit kértek, hogy a kanyarban jobban érezzék a pilóták. Úgy gondoljuk, ezt meg is valósítottuk, mostanra pedig végeztünk a hátsó gumikkal is.”

Hembery azt is elmondta, hogy a téli tesztek után sem állnak le a fejlesztéssel, lehetséges, hogy a versenyhétvégéken péntekenként is folyik majd gumitesztelés, az pedig biztos, hogy az olasz gyártó további saját teszteket tart 2011 folyamán.

“Egyelőre még nem merültek fel a pénteki tesztek, mert nem is indult el az idény. De ha menet közben előjönnek problémák, esetleg a rossz keveréket hozzuk, akkor megkérhetjük a csapatokat, hogy iktassanak be gumitesztet is. De ezt inkább csak vészhelyzet esetére tartogatjuk.”

“Egyelőre azt tudjuk biztosan, hogy áprilisban Isztambulban leszünk, májusban pedig Barcelonában. A Közel-Keletre, Bahreinbe és Abu-Dzabiba is visszatérünk majd az idény végén. Silverstone-ba nem sikerült eljutnunk, de próbálunk majd még Monzában és Spában is tesztelni.”  

“Szóval igyekszünk párhuzamos fejlesztési programot vinni, nyilván ez elsősorban 2012-re szól. Vannak még ötleteink, amiket több idő birtokában még kipróbáltunk volna, de mostanra félretettük őket, átkerültek abba a programba.”