A Renault F1-gyel társult sportkocsigyártó, a Group Lotus főnöke a hétvégén arról beszélt, hogy Lotus Renault GP és a Tony Fernandes-féle Team Lotus Renault közti névvita hamarosan, akár még a bírósági tárgyalótermen kívül rendeződhet, egyelőre egészen másképp néz ki a helyzet.

Danny Bahar szavaival ellentétben a Team Lotus CEO-ja, Riat Asmat azt mondja, hogy a kiscsapat ragaszkodik a névhez, harcolni fognak.

“Nagyon is elképzelhető, hogy két Lotus-csapat lesz idén a Forma-1-ben. Szerintem ez nem baj, az év folyamán meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok. Úgy tűnik, a bírósági ügy úgysem indul az év harmadik negyede előtt” – mondta a maláj üzletember, azonban azóta már kiderült, hogy a londoni legfelsőbb bíróság jövő hétfőre, január 24-ére tűzte ki az első tárgyalási napot.

“Nem tudom, hogy végül csak egy Lotus marad-e. Mi vagyunk a Team Lotus, ezen a néven adott nevezést az FIA, Team Lotus néven is fogunk versenyezni” – szögezte le.

Asmat azt is kifejtette, hogy a Lotus név használatával hosszú távú terveik voltak, a sportkocsigyártó anyacégén, a maláj Protonon keresztül gyakorlatilag szerették volna idővel átvenni a Group Lotust, de ha ez nem is sikerült, nem mondtak le róla, hogy az F1-es projekthez későb utcai autók gyártását is kössék.

“Amikor Tonyval (Fernandes) és Mike-kal (Gasconye, technikai főnök) elindítottuk a projektet, öt évre terveztünk, és tartjuk is magunkat ehhez. Láthatóan nem jött össze, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetnénk mérnöki agytröszt, senki nem akadályozhatja meg, hogy a saját utcai autóinkon dolgozzunk. Nekem tetszik, ahogy a Caterham együttműködik a Lolával, mi is találhatunk egy külső partnert. Egyelőre nem tűnik életszerűnek, hogy teljesen saját autót gyártsunk.”

A 2011-ben már Renault-motort és Red Bull-sebességváltót és hidraulikát használó Team Lotus Asmat szerint nagy előrelépésre készül, 1,5-2 másodperccel közelebb kerül a mezőny elejéhez.

“A Sauberrel és a Toro Rossóval küzdhetünk. Remélem, hogy a valenciai teszten megmutathatjuk majd, mit is tudunk. Idén pontot kell szereznünk, különben a tulajdonosok a fejemet veszik. Repülőgépeik vannak, szóval ha nem hozzuk az eredményeket, gyorsan visszaküldhetnek Kuala Lumpurba” – viccelődött a csapatvezető.