A Forma-1 idén érkező új gumiszállítója, a Pirelli igyekszik a lehető legjobban felkészülni a szezon előtt, az olasz gyártó ezúttal éjszaka, vizes körülmények között próbálgatja abroncsait Abu-Dzabiban.

A vasárnapi próbamenet után tegnap és ma este hat-hat órát köröz majd a fellocsolt sivatagi pályán Pedro de la Rosa.

“Azért vagyunk itt, mert itt melegebb van. Természetesen bőven találnánk lehetőséget vizes tesztelésre Európában Valenciában, Silverstone-ban vagy akárhol, de amikor Európában esik (ilyenkor), akkor hideg is van. Az F1-ben viszont vannak esős versenyek Ázsiában Malajziában, Japánban, esetleg Szingapúrban – és ott a környezeti hőmérséklet még akkor is magas, ha esik” – magyarázta a Pirelli motorsportfőnöke, Paul Hembery.  

“A keverékek nedves körülmények között nagyon érzékenyek a hőmérsékletre, így pedig különböző adatokhoz juthatunk. És azért tesztelünk éjszaka, mert nem akarjuk, hogy a nap felszárítsa a pályát” – tette hozzá a szakember.

Mivel eddig sem Szingapúrban, sem Abu-Dzabiban nem esett az esti, lámpafényes futamok alatt, de la Rosa az F1-esek közül elsőként próbálhatja ki, hogy milyenek a látási viszonyok nedves pályán mesterséges fénynél.

“Most először vezetek majd teljesen vizes pályán éjszaka, talán előttem még sosem csinálta ezt senki. Tegnap volt egy próbamenet, amikor a lámpák nagyjából 50 százalékon világítottak és a látási viszonyok még jobbak is voltak, mint nappali esőben. Holnap és holnapután meglátjuk, akkor is jobb lesz-e, amikor a világítást 100 százalékra emelik” – mondta a spanyol még a tegnap esti teszt előtt.