A hét elején derült ki, hogy az egyik tavalyi újoncalakulat, a Hispania kilépett az addig az összes F1-es csapatot tömörítő érdekegyeztető szervezetből, a FOTA-ból. A szervezet azt közölte, hogy a HRT tagságát a kötelezettségei teljesítésének elmaradása miatt függesztették fel, azaz a spanyol alakulat egyszerűen nem tudta kifizetni az évi 100 ezer dolláros tagsági díjat, ezt azonban mostanra cáfolta a csapatfőnök, Colin Kolles.

“Ezt kategorikusan megcáfolhatom. A FOTA félrevezető információkat terjesztett, de ezt pár napon belül rendezzük, most nem mondanék erről többet.”

Kolles aprólékosan nem részletezte a kilépés okait, de arra utalt, hogy a szervezet inkább csak a nagyok érdekeit szolgálja, és túlságosan sokat akar markolni az F1 politikájában, a sportágat keretbe foglaló Concorde Agreement 2012-es megújításával kapcsolatban.

“Az az igazság, hogy a FOTA megpróbál a CVC (az F1 jogainak birtokosa) és Ecclestone egyedüli ellensúlyaként fellépni, de mi úgy látjuk, hogy ezzel már túllő a célon. Mi nem akartuk a független tárgyalási pozíciónkat átadni a szervezetnek egy olyan kényes ügyben, mint a Concorde Agreement.”

“Azért léptünk ki a FOTA-ból, mert elsősorban a nagyok érdekeit védi. Nem látjuk hasznát, hogy fizessünk a tagságért. Inkább az autónkra költjük a pénzt, mint tagdíjra, aminek semmi előnyét nem látjuk” – magyarázta a Hindustan Timesnak a német-román szakember.

A brit Autosport értesülései egybehangzanak Kolles szavaival, a szaklap arról ír, hogy a HRT nem látta fairnek, hogy míg sokkal kevesebb pénzből gazdálkodik, ugyanúgy 100 ezer dollárt fizessen a tagságért, mint a sokszorta nagyobb költségvetésű élcsapatok, akik ráadásul nem voltak hajlandók megfontolni a Concorde Agreement 2012-es átalakítását, amelynek keretében egyenlőbben oszlottak volna el a csapatok között az idény végén szétosztott pénzek.