Miután Németországban és Ausztráliában már megmutatta magát, az idén mindkét bajnoki címet bezsebelő Red Bull Racing a múlt hétvégén Thaiföldön tartott utcai bemutatót.

A helyszín első pillantásra talán meglepő lehet, de érdemes figyelembe venni, hogy annak ellenére, hogy általában Dietrich Mateshitz szerepel a reflektorfényben, az osztrák milliárdos “csak” 49 százalékos tulajdonosa a márkának, az energiaital szülőhazája Thaiföld, 51 százaléknyi tulajdonrész pedig ma is az eredeti fejlesztő, a Yoovidhya család kezében van.

A hétvégi, a thai király 84. születésnapi ünnepségeihez kötött Red Bull-bemutatón kiderült, hogy az országban óriási az érdeklődés a motorsport és különösen az F1 iránt, hiszen Bangkok utcáira 150 ezren sereglettek ki, hogy láthassák Mark Webbert és az üdítőmárka által támogatott más versenyzők demóját.

A Red Bull-társtulajdonos Chalerm Yoovidhya már néhány hónappal ezelőtt felvetette egy thai nagydíj ötletét, könnyen lehet, hogy következő egy-két évben többet is hallunk majd a témáról.

A “szomszédban”, a Vietnami Szocialista Köztársaságban is lehetőséget látnak az F1-ben, az elmúlt két évtizedben valamelyest liberalizálódó kommunista országban talán Kínáról példát véve úgy láthatják, hogy a száguldó cirkusz fogadása jót tehet az imázsnak.

A korábban a bahreini, ausztriai és oroszországi F1-es projektekben is dolgozó osztrák Hans Geist a múlt héten vetette fel, hogy nagyjából 150 millió dolláros beruházással három év múlva már versenyt rendezhetnének az országban. A vietnami kormányzat megerősítette, hogy tárgyaltak Geisttal a lehetőségről, de egyelőre nagyon óvatosan fogalmaznak a jövőről.

“Eddig csak annyi történt, hogy a befektető megkereste az illetékes vietnami hatóságokat, a projekt megvalósíthatóságáról érdeklődött. Nagyon korai lenne még azonban arról beszélni, hogy meg is valósul-e ez” – mondta a fejlesztési minisztérium helyettes minisztere egy vietnami lapnak.

Az elmúlt bő egy évtizedben a Forma-1 addigi európai súlypontja jelentős ázsiai ellenpontot kapott, hiszen a már korábban is szereplő Japán mellett Malajzia, Kína, Bahrein, Szingapúr, Abu-Dzabi és Korea is bekerült a versenynaptárba, jövőre pedig India is csatlakozik.