2010 után 2011-ben is újoncot hoz az F1-be a Williams, a korábbi GP2-bajnok Nico Hülkenberget az idei győztesre, Pastor Maldonadóra cserélte a csapat. A venezuelai újonc első F1-esként adott interjújában mutatkozik be.

Hogyan kezdted az autóversenyzést?
Pastor Maldonado: “Édesapám és a nagybátyám szintén versenyzett, szenvedélyük az autósport, szóval tőlük örököltem. A szülővárosomban, Maracayban van egy gokartpálya alig ötpercnyire tőlünk. Már három-négy éves koromban versenyezni akartam, de akkor még túl fiatal voltam, de aztán hétévesen édesapámtól kaptam egy gokartot, azóta egyfolytában versenyzek.”

“A venezuelai gokartozás után 1998-ban Európába jöttem, hogy a nemzetközi színtéren gokartozzak, jó tapasztalat volt a hazám kívül versenyezni. Miután rendszeresen az élen voltam, átnyergeltem az olasz Formula Renault-ra, második évemben meg is nyertem a bajnokságot. 2007-ben léptem fel a GP2-be, de egy sérülés miatt csak fél idényt teljesítettem. 2008-ban visszatértem, ötödik lettem, csak hat ponttal maradtam le a győztestől a szoros bajnokságban.”

Idén GP2-bajnok lettél. Milyen érzés?
PM: “Hihetetlen idény volt. Az elejétől kezdve versenyképes voltam, hat futamot nyertem végül. A csapat kiválóan dolgozott, már a szezon közepén szép előnyöm volt, Monzában pedig meg is nyertem a címet.


Mit gondolsz, készen állsz az F1-re??
PM: “A GP2 nagyon jó bajnokság, tényleg felkészíti a versenyzőket a Forma-1-re. Keményen megdolgoztam érte, hogy eljussak ide, és tényleg úgy érzem, hogy készen állok.”

Milyen érzés, hogy jövőre a Williamsnél versenyezhetsz?
PM: “A Williams lenyűgöző munkát végez, hihetetlen, hogy itt vagyok, a csapat része lehetek. Valóra vált álom.”

Mit gondolsz az új csapattársadról, Rubens Barrichellóról?
PM: “Igazán öröm, hogy Rubens a csapattársam, hiszen nagyon tapasztalt versenyző, nagyon sokat tanulhatok tőle. Az is jó, hogy ő is dél-amerikai! Jó kis csapat lesz!”

Hogyan készülsz majd a télen az első F1-es idényedre?
PM: “Tovább folytatom az edzést és a szimulátoron gyakorlok. Nincs sok időnk, csak egy-két hónap van az első tesztig, de formában leszek!”

Az abu-dzabi utánpótlásteszten már vezetted az FW32-est, milyen volt?
PM: “Lenyűgöző. Nagy pillanat volt számomra, mert alig pár nappal korábban még GP2-est vezettem, nagy a különbség. Körről körre javultam, teljesítettem a programot, nagyon jó élmény volt.”

F1: Maldonado mindent belead 3


Mi a különbség egy GP2-es és egy F1-es autó között?
PM: “Három nagy különbség van: az első a motorerő, az F1-es elképesztően erős és gyors. A második a fékezés: az F1-ben sokkal erősebbek a fékek. Végül pedig a leszorítóerő, sokkal nagyobb a tapadás.”

A negyedik venezuelai leszel, aki F1-est vezethet. Mit jelent ez számodra?
PM: “Majdnem 30 éve nem ült venezuelai versenyző F1-es autóban, az ország nagyon szeretett volna valakit, aki képviseli. Örülök, hogy én lehetek ez a pilóta.”

Hogyan foglalnád össze a 2011-es céljaidat?
PM: “Egyszerűen csak szeretném a legjobbamat nyújtani, a lehető legközelebb jutni az élhez, a lehető legtöbbet kihozni az autóból. A csapat keményen dolgozik, és én is mindent beleadok, hogy a lehető leghamarabb a csúcsra jussak. Újonc vagyok, de nem lesz gond. Csak koncentrálnom kell és tennem a dolgomat.”