Christian Klien, a Hispania néhány versenyen is bevetett tartalékosa szerint árnyoldalai is vannak a Forma-1 globális terjeszkedésének. Ezek közé tartozik, hogy a hagyományos piacokról, vagyis Európából érkező pilóták egyre nehezebben találnak maguknak helyet a fizetős versenyzők előtérbe kerülése miatt.

„Nico Hülkenberg esete mutatja, hogy semmire sincs garancia” – mondta Klien. „Nagyszerű bemutatkozóéve volt, Brazíliában a pole-t is megszerezte, mégis kitették a csapatból.”

„Közép-európaiként kifejezetten nehéz helyet találni. Gyorsan vált nemzetközivé az F1, korábban britként, olaszként vagy franciaként jó esélyekkel lehetett nekivágni a csapatkeresésnek. Ma már sokkal több hely van, mint tavaly, ezeket azonban új országokból, Oroszországból, Indiából és hamarosan Koreából és Kínából töltik fel.”

„Ha te vagy a nyolcadik német, nincs könnyű dolgod. Régen, húsz évvel ezelőtt olaszból és franciából volt tíz-tíz a mezőnyben, és ma? A csapatok ráadásul nagy nyomás alatt dolgoznak a költségek szempontjából, így elengedhetetlen, hogy szponzorok is álljanak a versenyzők mögött.”

Kliennek több opciója is van 2011-re, a legvalószínűbb, hogy a Hispaniánál marad.