Kamui Kobayashi ellenállhatatlanul versenyzett a Japán Nagydíjon, ahhoz képest, hogy évek óta nem járt a pályán, remek előzéseivel a hetedik helyig küzdötte előre magát. “Egyszerűen szenzációs volt, ahogy áthámozta magát ellenfelein” – lelkendezett a csapatigazgató Monisha Kaltenborn, aki csapatfőnökként helyettesítette a Suzukából hiányzó Peter Saubert.

Adrian Sutilt, Rubens Barrichellót és Jaime Alguersuarit is eltakarította maga elől Kobayashi, egyedül Nick Heidfeld volt előzékeny vele. “A csapat finoman megkért rá, hogy ne okozzak túl sok problémát neki” – nyilatkozta a német csapattárs.

“Nem emlékszem, hányat előztem” – mondta már Kobayashi. “Csak azt tudom, hogy volt néhány baleset körülöttem a rajt után, és később is többször koccantam ellenfeleimmel. Eléggé megsérült az autó.”

Beat Zehnder, a csapat menedzsere szerint Kobayashi elvesztett néhány légterelőt a futam alatt, az első szárny egy része is eltűnt, az oldaldobozon pedig nagy lyuk tátongott. “Szuper volt, amit Kamui csinált ezen a versenyen. Megmentette a napomat, ha már a tévé előtt ülve kellett néznem a futamot” – dicsérte a japán pilótát a kerekét elvesztő és gyorsan kieső Robert Kubica.

Kobayashi jövőre is a Saubernél marad, Suzukában bemutatott parádéjától azt várja a csapat, hogy vonzóbbá válik a szponzorok szemében. “Ez egy ideális helyzet a japán piac számára” – fogalmazott Kaltenborn. “Tisztában vagyunk a gazdasági nehézségekkel, különösen Japánban, de reméljük, Kamui teljesítménye arra ösztönzi a szponzorokat, hogy támogassák őt.”