A Sauber 2009 végén nem hosszabbított szerződést Nick Heidfelddel, így a német más csapatoknál keresett munkát. A 33 éves pilóta a McLarennél és a Mercedes GP-nél is jelölt volt, de Jenson Button, majd Michael Schumacher érkezése miatt ez nem valósult meg, végül be kellett érnie a német “szupercsapat” harmadik, tartalékosi helyével.

Heidfeld augusztusban elhagyta a Mercedest, hogy a Pirelli hivatalos tesztelője legyen, de a Sauber három héttel ezelőtt visszahívta, úgy látták, hogy az évek óta jól ismert versenyző jobb összehasonlítási alap lehet, mint elődje, Pedro de la Rosa. Heidfeld eredetileg is csak a 2010-es idény fennmaradó részére írt alá, és miután a héten a Sauber bejelentette, hogy a mexikói Sergio Perezt ültetik jövőre Kamui Kobayashi mellé, biztossá vált, hogy nem is lesz folytatás.

A német ennek ellenére bízik benne, hogy 2011-ben is az F1-ben versenyezhet.

“Szerintem sikerülni fog. Persze amíg nincs aláírva, sosem lehet biztos az ember. Nyilván nincs már sok szabad hely a jövő évre, de nagyon igyekszünk. Egyértelműen jónak tűnik a helyzet” – mondta Heidfeld, aki a Renault-nál, a Williamsnél és esetleg a Force Indiánál kereshet munkát.

A Saubernél összesen hét évet eltöltött pilóta azt mondta, hogy ő maga sem tudott előre Perez szerződtetéséről, de nem neheztel emiatt a csapatra, sőt örül a fejleménynek.

“Nem tudtam erről, mielőtt aláírtam volna az idei évre. Azt persze tudtam, hogy folynak dolgok a háttérben, Peter (Sauber) pedig elmondta nekem még a bejelentés előtt. Igazából nem panaszkodtam, sőt az ellenkezője. Gratuláltam neki, mert nagyszerű hír a csapat, különösen pedig a srácok számára, akikkel hét éven keresztül dolgoztam. Örülök,hogy a Telmex képében olyan partnert találtak, amely biztosítja számukra a jövőt és az előrelépés lehetőségét” – mondta nagyvonalúan a pilóta.

“Persze számomra nem olyan jó, eggyel kevesebb szabad hely, de eleve nem vettem biztosra. Egyesek gondolhatják, hogy visszatértem, most pedig megint kirúgtak, de én nem így élem meg. A csapat és Peter bízik bennem, ezért vettek fel, a jövő évi szerződtetés okai pedig nyilvánvalóak. Jól érzem magam, a csapat támogat, igyekszünk az idény hátralevő részében a lehető legjobban együtt dolgozni.”