Mivel a Japán Nagydíj utolsó, harmadik szabadedzésének második felére olyan mennyiségű csapadék esett, hogy lehetetlenné vált az autózás, nem születtek épkézláb eredmények.

“Az edzés kész özönvíz volt, úgy állt a víz a pályán, hogy nem lehetett vezetni, meglátjuk, mi lesz délután. Ha ilyen marad az idő, nem hiszem, hogy elindítják az időmérőt. A kvalifikációt simán meg lehet rendezni vasárnap délelőtt is, ahogy 2004-ben is történt. Nem annyira fontos, hogy megérje a versenyzőket veszélyes helyzetbe hozni” – mondta Jenson Button még a szabadedzés után.

Az időmérőt el sem indították az eredeti időpontjában, a kezdést az FIA előbb 20, majd 30 perccel, aztán újabb fél órával órával elhalasztotta. A csapatok a bokszutcában kishajók építésével és úsztatásával szórakoztatták magukat, a Virginnél pedig pókerpartit rögtönöztek. Michael Schumacher azt nyilatkozta, hogy ő készen állna az időmérőre, de mások aggódnak.


Miután a biztonsági autó sokadik próbaköre is azt mutatta, hogy a suzukai aszfaltcsík az álló víz és a folyamatosan hulló csapadék miatt versenyzésre alkalmatlan, az FIA úgy döntött, hogy a Japán Nagydíj kvalifikációját vasárnapra, helyi idő szerint délelőtt tízre, nekünk hajnali háromra helyezi át.

Az időmérő – és a futam – sorsa még így sem biztos azonban, ugyanis holnapra is esőt jósolnak a meteorológusok.

Érdekesség, hogy a 2004-ben egy tájfun miatt hasonlóan vasárnapra áthelyezett időmérő szintén október 10-ére esett, akkor Schumacher szerezte meg a pole-t.

Japán Nagydíj, 3. szabadedzés, Suzuka, 2010. 10. 08.

  • Név
  • Csapat
  • Idő
  • Kör