A Volkswagen-csoport az elmúlt egy-két évben kezdte fontolgatni az F1-be való beszállást, és úgy tűnik, hogy a szándék egyre komolyabb – nagy vonzerőt jelent a 2013-ban bevezetendő új motorformula, az 1,6 literes, turbós erőforrás.

Az is eldőlni látszik, hogy az autóipari óriás mely márkájával léphet be a száguldó cirkuszba: mivel az Audi szeretne megmaradni a túraautózásnál és megbízhatósági versenyzésnél, a Porsche lehet a befutó.

A márka legnagyobb F1-es sikereit az 1980-as évek derekán a McLaren motorszállítójaként érte el, de úgy látszik, hogy a visszatéréskor inkább az 1960-as években működött gyári csapati létet választanák inkább – úgy tudni, a Volkswagen igazgatótanácsa november elején dönthet a kérdésről.

A Financial Times német kiadása pénteken egy elemzést közölt a VW-csoport motorsportterveiről. Az írás szerint a Volkswagen márkát a rali-világbajnokságban és az amerikai NASCAR-ban szeretnék látni, míg a Porsche mehetne az F1-be.

Egy meg nem nevezett bennfentes azonban azt állította, hogy két tábor van a Forma-1-es szerepvállalással kapcsolatban: míg az egyik csoport szerint a patinás márka inkább maradjon a Le Mans-ban, ártana neki, ha a például az üdítőgyártó Red Bull-lal kellene versenyeznie, a támogatók szerint a Porsche-vevők is érdeklődnek az F1 iránt, a sportág globális ismertsége és presztízse pedig csak a javukra válhat.

“Ha a Porsche az F1-be menne, akkor a saját csapatával tenné, ugyanis teljes körű irányításra van szükség az összes versenyjellegű szempont, az autó és a technológia terén. A Porsche egy nagyon nyereséges cég, megengedhetjük ezt magunknak” – mondta a gyártó fejlesztési igazgatója, Wolfgang Durheimer a német Auto Motor und Sportnak.

A német márka beszállási szándékának az F1 ura, Bernie Ecclestone is nagyon örül: “Fantasztikusan hangzik! Mindent megteszek, hogy megvalósuljon” – mondta a német Bildnek.  

A Mercedes szintén üdvözölte a híreket: “Nem tudom, hogy jön-e a Porsche. Ha igen, akkor gratulálok, a legjobbakat kívánom nekik – kár lenne, ha mégsem jönnének” – nyilatkozta Suzukában a márka motorsportfőnöke, Norbert Haug.