A Mercedes-Benz minden bizonnyal többet várt, amikor 2009 végén felvásárolta és gyári csapatává tette a Ross Brawn által tavaly a bajnoki címig vezetett brackleyi alakulatot. A címvédő csapat idén egyáltalán nem bírt a valódi élmenőkkel, a Red Bull-lal, a Ferrarival és a McLarennel, így természetesen az idő múlásával megjelentek olyan hangok, amelyek az anyacég és a csapatvezetés közti feszültségekről szóltak.

A csapatfőnök, Ross Brawn az F1 hivatalos oldalának adott hosszú interjút pár napja. A Michael Schumacherről szóló gondolatait már közöltük, de az angol természetesen a csapat helyzetét is alaposan kivesézte, íme:

“A Forma-1-ben nagyon kiélezett a verseny. Pár tizeden múlik,hogy egy idény siker vagy kudarc. Mi a szezon közepére úgy döntöttünk, hogy inkább a jövőre koncentrálunk, azaz a 2011-es autóra. Realista vagyok, és elég régi motoros ahhoz, hogy tudjam, néha a csalódás is a játék része.”

“Nem akarom mentegetni magunkat, de az tény, hogy az idei autó tervezése közben a csapat átalakulási fázisban volt. Amikor 2008 végén átvettem a Hondától, 100 főt el kellett bocsátanunk, jó ideig eltartott, mire újra hatékonyan működtünk. Ugyanakkor a bajnokság megnyerésére kellett koncentrálnunk, ezért kevesebb figyelmet fordítottunk az idei autóra” – magyarázta a bizonyítványt a mérnök.
 
“Most viszont úgy érzem, hogy jobb helyzetben vagyunk a Ferrarinál, a Red Bullnál, hiszen mi már jelenleg is kisebb csapat vagyunk náluk” – utalt arra Brawn, hogy a költségcsökkentések jegyében az említett riválisok még komoly leépítésekre kényszerülnek 2011-re.

Nemegyszer felröppent már, hogy Brawn a sikertelen idény után távozhat a csapat éléről, de ezt azóta cáfolta a Mercedes motorsportfőnöke, Norbert Haug és most az angol is.

“Szomorú, hogy ilyen pletykák vannak. Legyünk világosak: egyikünk sem elégedett az idei teljesítménnyel. És a Mercedes természetesen szeretné tudni, hogyan és mikor javulunk. De azt nem kell mástól hallanom, hogy nyernünk kell. Valószínűleg még lehet javítani a kapcsolatot Brackley és Mercedes motorgyára között, de a Mercedes nyitott is minden javaslatra. Szóval pillanatnyilag semmi probléma. Csak akkor lesz, ha a jövőben sem javulunk.”


“Természetesen egy szép napon visszavonulok majd, de akkor szeretnék távozni, amikor sikeres vagyok, nem pedig a mostani helyzetben. Most még elég motivált vagyok hozzá, hogy minden reggel elinduljak a munkába, de igen, egy nap majd átadom a csapatot valaki másnak” – mondta, kérdésre hozzátéve, nem hiszi, hogy ez a valaki Michael Schumacher lehetne.

“Sosem beszéltem vele erről. Intelligens, kiegyensúlyozott családi életet élő ember, nem hiszem, hogy szeretné ezt csinálni. Csapatfőnökként nincs meg az az adrenalinlöket, mint a vezetésnél. Helyette van napi 10-12 óra munka, nem hiszem, hogy ez motiválná.”

“Jövőre még korai lenne távoznom, szeretem ezt a csapatot. Sok mindenen mentünk keresztül, sosem hagynám el zavaros helyzetben. De 65 évesen sem szeretném még mindig ezt csinálni. Bernie Ecclestone magasra tette a mércét, de nem hiszem, hogy én is ennyire tevékeny vagyok” – mondta az 55 éves Brawn.