Bár a Ferrari és a Renault is 2012 végéig kötött szerződést Felipe Massával és Robert Kubicával, újra lendületet kaptak a lengyel pilótát a maranellói csapathoz kötő pletykák.

Egy spanyol televízió arról számolt be, hogy a két versenyző helyet cserélhet a következő idényre, míg a svájci Motorsport Aktuell szaklap úgy tudja, hogy Kubicának Massa Sauberhez való átszerződése nyithatna helyet.

Bár nem teljesen elképzelhetetlen a fenti forgatókönyv, azért komoly kérdéseket is felvet. Az elég világos, hogy Massát második számú pilótaként kezelik a Ferrarinál, így talán nem bánná annyira a távozást, de kétséges, hogy Kubica számára vonzó lehetne ez a szerep, hiszen a Renault-nál pillanatnyilag egyértelműen kiemelt pozíciót élvez.

További kérdés, hogy Kubicát kivel pótolhatná a szűkös költségvetéssel működő Renault, mert ha a Ferrari gáláns összeggel is vásárolná ki a lengyel szerződését, egy másik sztárpilóta – például Kimi Räikkönen – alkalmazása szintén jelentős pénzt kívánna.

Massa sauberes “hazatérése” ugyancsak érdekes kérdés: a brazil ugyan biztosan otthon érezné magát korábbi csapatánál, de jó eredményekre már nem sok esélye lehetne velük. A brazil fizetése szintén komoly terhet jelentene a svájci kiscsapatnak, persze lehet, hogy a motorpartner Ferrarival nyélbe lehetne ütni valami üzletet.

Hinwilben azonban mostanában más irányban tapogatóznak, a mexikói milliárdos, Carlos Slim cégbirodalmát szeretnék támogatóként megnyerni, de ebben a “csomagban” pilóta, a GP3-bajnok Esteban Gutierrez, esetleg a GP2-élmenő Sergio Perez is érkezne, így nem is lenne hely Massa számára, hiszen Kamui Kobayashi már leszerződött 2011-re a Sauberhez.  


“Természetesen olvastam én is a pletykákat, de csakis a győzelem a lényeg. Mindannyian ezért vagyunk itt, győzni akarunk, és ehhez a legjobb autó kell. Jelenleg a Renault-nál vagyok, tehát erre a csapatra, a közös fejlődésre koncentrálok. 2011-ben már a bajnoki címért szeretnénk küzdeni, majd meglátjuk, mi lesz” – mondta a spekulációkkal kapcsolatban Kubica a Spox.comnak, azt is elismerve azonban, hogy egyszer szeretne a Ferrarinál versenyezni.   

“A gokartban, a Formula Renault-ban és a Forma-3-ban is mindig olasz csapatoknál voltam, sőt még több mint egy évig éltem is Monza közelében. A Ferrari egy különleges csapat, a szenvedélyük, a hagyományuk egyedi. Azt hiszem, minden pilóta szeretne egyszer a Ferrarinál versenyezni.”