A múlt héten a bolgár gazdasági minisztérium hivatalosan is megerősítette, hogy az abu-dzabi állami kézben lévő Emirates Associated Business Group pénzéből új Forma-1-es pályát építenek a fővárostól 15 kilométerre fekvő Dobroszlavciban.

A bejelentés igencsak felbőszítette az említett arab befektetőket, ugyanis állításuk szerint semmi ilyenről nem volt szó, a bolgár kormányzat által hivatkozott Mohamed Abdul Dzsalil al Blouki sejk ugyan tényleg az EABG elnöke, de nem sejk, nem az abu-dzabi államot képviselve, hanem egyszerű magánbefektetőként tárgyalt és nem érdekelte a Forma-1-es projekt.

“Hangsúlyoztuk, hogy az F1-es projekttel csakis akkor foglalkozunk, ha magánbefektetőként gazdaságosnak látjuk, közöltük a miniszterelnökkel, hogy a pályaépítésbe nem szállunk be. A mezőgazdaság és esetleg – ha van egyáltalán – más szektor érdekelt minket. Az EABG már az elején kételkedett az F1-es projektben, amikor pedig hatástanulmányt kértük – ami alapvető egy ilyen projektnél -, azt mondták, ilyen nem készült” – mondta a cég vezérigazgatója.  

A bolgár kormányzat szélkelep módjára tett bejelentése komolyan árthat az országnak, ugyanis az elmúlt félévben épp a Közel-Kelettel folytatott kereskedelmi kapcsolatai fejlődtek a leggyorsabban, az EABG a történtek után azonban fontolgatja, hogy leállítja az összes bulgáriai befektetését és partnereinek is ezt javasolja majd.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a botrány kibogozására a múlt hétvégén Szófiába utazott EABG-képviselőt és családját több levélben is megfenyegették és 94 millió eurót kértek tőle, hogy “elsimítsák a nézeteltéréseket”. A zsarolólevelek valószínűleg az arab cég végleges elriasztását szolgálják, a már kialakult botrány további élesítésével szeretnék szabotálni az abu-dzabi befektetéseket.