A Ferrari a júliusi Német Nagydíjon Felipe Massát alig burkoltan arra utasította, hogy a szinte biztos győzelmet jelentő vezető pozícióját adja át csapattársának, Fernando Alonsónak. A tiltott csapatutasítás alkalmazása miatt a maranellóiakat közvetlenül a futam után 100 ezer dolláros pénzbüntetéssel sújtották a sportbírók, az ügyet pedig további tárgyalásra a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) legfelsőbb sportfóruma, a Motorsport Világtanács elé utalták.

Az FIA tavaly októberben leköszönt elnöke, az utolsó éveiben a Ferrari barátjából ellenségévé vált Max Mosley egy friss interjúban arról beszélt, hogy a szeptember 8-ai tárgyaláson az olasz csapat igen kemény büntetést érdemelne.

“Mindkét autó és mindkét pilóta Német Nagydíjon szerzett pontjait el kellene venni. Én nem fogok javaslatot tenni, de a pillanatnyilag ismert tények alapján a pénzbírság mellett sportbüntetés is kellett volna” – mondta a Welt am Sonntagnak Mosley, aki volt elnökként maga is tagja a Világtanácsnak.

Az FIA jelenlegi elnöke, az egykori Ferrari-főnök Jean Todt az elfogultság vádjának elébe vágva nem lesz ott a Motorsport Világtanács ülésén, a franciát a szervezet egyik alelnöke, a brit Graham Stroker képviseli majd.