Szeptember nyolcadikán ül össze a Nemzetközi Automobil Szövetség Motorsport Világtanácsa – jelentette be az FIA. Az eseményre a Ferrari is hivatalos, ekkor hallgatják meg a csapatot a Német Nagydíjon történtekről, amikor Felipe Massa lelassított, hogy elengedje Fernando Alonsót, s ezzel átadta neki a győzelmet. A versenybírók által küldött jelentés kézhezvételét követően az FIA elnöke úgy döntött, hogy továbbítja az ügyet a világtanácsnak – írta közleményében a szövetség.

A hockenheimi futamon a brazil Felipe Massa – aki a rajt után a harmadik helyről az élre került, majd pozícióját a verseny kétharmadán keresztül megtartotta – nyilvánvaló csapatutasításra a 49. körben átengedte az első helyet a vb-címre még esélyes Alonsónak. A rádióüzenetben ez hangzott el: “Fernando sokkal gyorsabb, mint te. Nyugtázd, hogy vetted az üzenetet…”

Massa győzelemhez segítette Alonsót

Massa győzelemhez segítette Alonsót


Nem Jean Todt, az FIA elnöke vezeti majd a meghallgatást, helyét Nick Craw, az FIA sportért felelős vezetője foglalja el, hiszen Todt korábban a Ferrari vezetője volt.

Az olasz csapat már kapott egy 100 000 dolláros pénzbírságot közvetlenül a verseny után, de ennél többet is bukhatnak. Nem biztos, hogy az FIA képes lesz bizonyítani a csapatutasítást, amit épp a Ferrari 2002-es hasonló manővere miatt hoztak, hiszen látszólag Felipe Massa maga döntött úgy, hogy elengedi spanyol csapattársát, miután közölték vele, hogy az gyorsabb, de a sport jó hírének veszélyeztetése miatt megróhatják.

Még az is elképzelhető, az FIA módosítja a verseny eredményét. Várhatóan a pilóták mindenképpen megtarthatják pontjaikat, de a Ferraritól elvehetik azokat. A kettős győzelemért járó 43 pont elvesztésével végképp lemondhatnának a konstruktőri bajnoki címről.