Az idén bemutatkozott három új Forma-1-es csapat, a Lotus, a Virgin és a Hispania autói körönként jó néhány másodperccel lassabbak a régieknél, ezért a futamok jelentős részében a gyorsabb autók elengedésével vannak elfoglalva. A Lotus főnöke, Tony Fernandes szerint mindenki jobban járna, ha kidobnák az elengedésre felszólító kék zászlókat.

“Mindenki kiakadt, amikor először megemlítettem, még a saját csapatomon belül is. De mindenképpen érdemes lenne megfontolni, kezd felpörögni az ötlet” – mondta a csapatok szervezete, a FOTA elé terjesztett elképzelésről a maláj üzletember.
 
“Jó néhányan meghökkentek, de jobban fogadták, mint vártam. A régi szép időkben sem voltak kék zászlók. A NASCAR-ban és az Indycarban sincsenek, és izgalmasabbak is nélküle, sőt szerintem még biztonságosabb is.”

“Meggyőződésem, hogy a kék zászlók több fejfájást és nagyobb biztonsági kockázatot jelentenek, mintha nem is lennének. Az elengedésre kötelezett pilótának egyfolytában azon kell agyalni, hogy jobbra menjen, balra menjen?” – magyarázta Fernandes a Norfolk Eastern Daily Pressnek.