Michael Schumachert letámadták a brit újságírók a Monacói Nagydíjon, a hétszeres világbajnokból feltétlenül ki akartak csikarni egy bocsánatkérést a 2006-os időmérőn, a Rascasse-kanyarban bemutatott parkolásáért. Sokat nem értek azon kívül, hogy Schumachert kihozták a béketűrésből, de legalább újabb alkalmat találtak arra, hogy felidézzék a német régi, vitatható manővereit.

Arra is adódott lehetőség, hogy a McLaren hazugsági botrányában egy esélyt már eljátszott Lewis Hamiltonnak feltegyék a költői kérdést, hogy ugye nem Schumacheréhez hasonló fekete foltokkal szeretne visszavonulni? “Persze, hogy nem” – szólt az egyértelmű válasz. “Miután visszavonulok, szeretném, ha úgy emlékeznének rám a szurkolók, mint a valaha látott egyik legjobb pilótára.”

“Először azt gondoltam, nem érdekel, hogy fognak-e rám emlékezni vagy nem, de később világossá vált előttem, hogy szeretnék nyomot hagyni. Része vagyok a sportnak, a történetének, világbajnok lettem, úgyhogy szeretném, ha a legjobbak maradnának meg rólam. Sportszerű, mindig tisztán vezető pilótaként szeretnék az emlékekben élni, aki mindig szívből küzdött a pontokért és a bajnokságért.”

Hamilton Schumacher négy évvel ezelőtti manőveréről nem akart konkrétumot mondani. “Nem igazán van róla véleményem. Mindenkinek megvan a sajátja és a joga, hogy ezt kialakítsa, én inkább a saját munkámra koncentrálnék. A történteknek nincs hatása rám, mindegy, hogy jónak vagy helyesnek gondolom, nem voltam ott vele az autóban, így nem mutogathatok senkire és őszintén nem tudhatok semmit.”

Hamiltont annyira már nem érdekli, hogy a legendás Schumacher ellen versenyezhet, talán az elmúlt futamokon már megszokta a dolgot. “Nem igazán számít, hogy együtt lehetünk Monacóban. Persze, világbajnok és én világbajnokokkal akarok küzdeni, megtiszteltetés, hogy egy pályán lehetek vele. Most az lenne különleges számomra, ha Ayrton Sennával versenyezhetnék, de mindenkinek megvannak a saját szempontjai. Ha idén Michael előtt végeznék, az nem feledtetné a 2008-as sikeremet, az a győzelem volt eddig a legédesebb.”