Hosszú éveken keresztül merev elutasítással reagált a Volkswagen, ha szóba került a Forma-1, a német óriás azonban az elmúlt hónapokban és különösen most elkezdett érdeklődni a sorozat iránt. Erről a korábbi F1-es pilóta, Hans-Joachim Stuck beszélt, aki a wolfsburgi gyár motorsportokért felelős képviselője.

“Világos, hogy érdeklődünk a Forma-1 iránt” – mondta Stuck. “A Nemzetközi Automobil Szövetség döntésére várunk a tervezett F1-es világmotorral kapcsolatban. Amennyiben lesz ilyen, megvitatjuk, hogy elkészítjük-e.”

Stuck világossá tette, hogy a Mercedeséhez hasonló gyári csapat létrehozásáról szó sem lehet, a Volkswagen csakis motorszállítóként tudja elképzelni F1-es jelenlétét. Jelenleg egyáltalán nem biztos, hogy lesz valami az új egységes motorból, a tervek 1,5 literes turbós blokkokról szólnak, erősebb KERS-szel párosítva.

Nem minden gyártó lelkesedik az új motorért, a Volkswagen elképzeléseibe viszont értelemszerűen passzol egy ilyen blokk, hiszen utcai modelljeiben is sokféle kis turbómotort használ. 2013-ra tervezi az FIA a váltást, de addig is jelentősen csökkentené a mostani 2,4 literes, V8-as motorok fogyasztását.