A kaotikus Kínai Nagydíjon a Renault újonca, Vitalij Petrov F1-es pályafutása során első alkalommal ért célba, ami rögtön pontokat is ért, hiszen a hetedikként intették le, miután a futam utolsó szakaszában többek között Mark Webbert és Michael Schumachert is megelőzte.
 
“Vitalij nagyszerűen versenyzett! A futam elején nagyon nehezek voltak a körülmények, a pálya egy részei vizesek, mások pedig szárazak voltak, egy újoncnak nincs könnyű dolga ilyen helyzetben. De amikor mindenki ugyanolyan gumira került a második szakaszban, Vitalij egyre gyorsabb lett, az utolsó körökben már ő volt a leggyorsabb versenyző a pályán” – magyarázta a csapatfőnök, Eric Boullier.

“Tudtuk, hogy erős oldala a gyorsasága és jól tűri a nyomást, de az újoncoknak időt kell adni. Kobayashi és Hülkenberg, a két másik komoly csapatnál versenyző újonc sem mindig ért célba vagy szerzett pontot, pedig ők Petrovnál több F1-es tapasztalattal rendelkeznek. Tegnap Vitalij végre bizonyíthatta a tehetségét. Megmutatkozott, hogy ha jól érzi magát az autóban, akkor nagyon is gyors lehet” – dicsérte az egyébként nem is titkoltan fizetős pilótaként érkezett oroszt. 

Boullier a csapat munkájára is nagyon büszke, úgy látja, hogy szépen lassan utolérik a nagyokat:

“Mindenki nagyon keményen dolgozik Enstone-ban, Viryben és a versenyeken is. A versenystáb most külön említést is érdemel, hiszen bőven túlóráztak a hétvégén és igazán szépen összerakták az időmérőre Vitalij autóját. Az első kettős pontszerzésünk szép jutalom volt számukra!”

“Ami a fejlesztést illeti futamról futamra találunk egy-két tizedet. Eltart egy darabig, mire a pályán is látványos lesz ez, de egyre közelebb kerülünk a pole-hoz. Végül is Robert ezúttal már a két Mercedes között végzett az időmérőn. Mindegyikünk belead mindent, és a kemény munkának kezd beérni a gyümölcse.”