Idén a 2005-ös évadhoz hasonlóan 19 verseny szerepel a naptárban, ami a legnagyobb szám az F1 történetében. Ennek ellenére sincs hely az új jelentkezőknek.

A Forma-1 első számú megmondója, Bernie Ecclestone úgy nyilatkozott, hogy a sportágnak a jövőben búcsút kell majd mondania néhány tradicionális helyszínnek, hogy helyet adjanak a remélhetőleg csatlakozó orosz és amerikai helyszíneknek.  

Az utóbbi években egyre-másra jöttek az új helyszínek, 2008-ban Szingapúr, tavaly Abu-Dzabi, idén Dél-Korea, jövőre pedig India is futamot rendez. Ecclestone szeretné, ha 2012-ben Moszkvában is lenne verseny, 2013-ban pedig Manhattan és Róma utcáin rendezne futamot.  

New Yorkban rendezne versenyt

New Yorkban rendezne versenyt


Csakhogy a csapatok nem akarnak már ennél több versenyt, mert a felszerelés és az apparátus utaztatása rengeteg pénz, és csapattagok is szeretnek némi időt a családjukkal otthon tölteni.

“Biztosan el fogunk veszíteni néhány versenyt” – mondta  Ecclestone az Autocar magazinnak. “Vannak azonban olyan versenyek, amelyet mindenféle nagyobb probléma nélkül kihagyhatunk. Beszéltem már az országokkal, hogy lássuk, mire jutunk.”

Korábban Ecclestone és a csapatok is kidobták volna Törökországot, ahol szinte üres lelátók előtt versenyeznek, de nemrég úgy nyilatkozott, megoldják a problémákat, mert hatalmas piac. Egyesek szerint Spa is veszélyben lehet, a környékbeli lakosok háborognak a zaj miatt. A versenyt esetleg Németországgal váltva rendeznék meg. A belga helyszín korábban is kikerült a naptárból, de akkor meg a pilóták és a csapatok akarták vissza. 

Spa kieshet?

Spa kieshet?


Esélyes lehet a kiesésre Spanyolország is, ahol jelenleg két futamot is rendeznek, Barcelona és Valencia közül valószínűleg utóbbinak mondhatnak búcsút. Az utcai pályán ugyanis elég unalmas versenyeket futottak. A Magyar Nagydíjnak 2016-ig van szerződése.

Ecclestone célja, hogy minimum 20 verseny szerepeljen a Forma-1-es naptárban.