A körmenetszerűen sikerült szezonnyitó után egyöntetűen csalódott hangulat uralkodott el a Forma-1 nézői, de még résztvevői körében is. Úgy tűnik, mostanra egy kicsit lenyugodtak a kedélyek, a versenyzők pedig igyekeznek az elvárásokat kordában tartani. Melbourne-ben három pilóta is arról beszélt, hogy okosabb lenne levetni a rózsaszín szemüveget és elfogadni, hogy az F1 olyan, amilyen.

Fernando Alonso már a hét elején “forrófejűnek” bélyegezte azokat, akik Bahrein után rögtön kritikákkal álltak elő, most pedig “normálisnak” nevezte a szezonnyitót.

“Ez a sport a technikáról szól, arról, hogy mennyire precíz a mechanika, a tervezés, bármi. Azok, akik ennél több szórakozást várnak, jobb, ha meggondolják, hogy akarják-e a Forma-1-et nézni” – mondta a spanyol.

Közvetlenül a futamot követően Michael Schumacher is arra panaszkodott, hogy a mai szabályok mellett lehetetlen előzni, de mostanra úgy látja, hogy az F1 mindig is ilyen volt.

“Ha egy focimeccs 0-0, akkor máris unalmas? Ha egy kosárlabdameccs eredménye 100-100, akkor biztosan izgalmas? A Forma-1 egy nem motorverseny, nem kosárlabda, az F1-ben mindig is kevesebb volt az előzés! Ennek ellenére is lehet rajta izgulni.”

“Valaki megmondhatná, hogy mikor is volt több előzés! A Forma-1 mindig is ilyen volt!” – mondta a hétszeres világbajnok.

Schumi is megmondta

Schumi is megmondta

Schumi is megmondta


A renault-s Robert Kubica tökéletesen osztja a két kollégája véleményét:

“Nem hiszem, hogy három évvel ezelőtt könnyebb lett volna az előzés. Mindig is nehéz volt, akkor is, amikor (2006-ban) beszálltam az F1-be, és most is. Azóta mintás gumikról slickekre váltottunk, keskenyebbek lettek az abroncsok, és teljesen megváltozott az aerodinamika is – sok tényező együtt nehezíti az előzést, de ez egészen addig így is marad, amíg nem F1-es festésű utcai autókat küldünk a pályára” – magyarázta a lengyel.

“Teljesen normális, hogy minél előkelőbb egy kategória, annál nehezebb az előzés. Nem tudom, hogy mit vártunk. Én azt vártam, ami történt is Bahreinben, nem lepődtem meg, sőt (a tankolás betiltása miatt) még érdekes dolgokat is találtam, amik újabb kihívást jelentettek. De a verseny szempontjából nem hiszem, hogy rosszabb lett volna, mint a tavalyi futam, az is ugyanilyen volt.”