A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt tegnap Bahreinben beszélt az újságírókkal. A francia szakember számos kérdésben előadta álláspontját.

Todt hangsúlyozta, hogy az FIA nem hagyja annyiban a korábban eltiltott, de a büntetését bíróságon megsemmisíttető volt Renault-főnök, Flavio Briatore ügyét – annak ellenére sem, hogy az olasz már nem vágyik vissza az F1-be. Formailag hibázott az FIA, de a 2008-as bundabotrányt nem lehet megúszni büntetés nélkül, állítja Todt.

„Az FIA formai alapon veszített a bíróságon, ezért a Szenátus támogatásával fellebbeztünk. Az FIA-nak a nem szabad szem elől tévesztenie a történteket: egy autó szándékosan okozott balesetet Szingapúrban 2008-ban, ennek következménye kell, hogy legyen. Pillanatnyilag   vizsgáljuk az ügy megoldásának alternatíváit.”

A 107 százalékos szabály kapcsán tegnap már írtunk Todt új csapatokról szóló véleményéről, a francia azonban a tavaly nevezést kapott, de 2010-ben elindulni nem tudó USF1-nnal már nem ilyen elnéző, az FIA vizsgálatot indít a kimaradás miatt:

„A USF1 kimaradása elkeserítő. A kollégám, Nick Craw (az FIA Szenátusának amerikai elnöke) is egyetért, ő közelről figyelte a csapatot. A Motorsport Világtanács tegnap felkért, hogy vizsgáljam meg az ügyet, amely egyben a tegnap megválasztott új fegyelmi bizottság első feladata is lesz. Én elkészítem majd a jelentésemet a Világtanácsnak, aztán meglátjuk,mi lesz.”

A már említett fegyelmi bizottság felállítása mellett Todt Forma-1-es reformjai közé tartozik a sportág napi ügyeit intéző szakember, az elnököt ezen a téren tehermentesítő F1-felügyelő kinevezése is, de az elnök elismerte, hogy ez nem egyszerű feladat:

Briatorét és a USF1-nt sem hagyná futni
Az elnöki helyettest még keresik

Az elnöki helyettest még keresik

Az elnöki helyettest még keresik


„Be kell vallanom, hogy mindig is kényes voltam a munkatársaimra, nem valami könnyű megtalálni a megfelelő személyt tekintetbe véve az FIA korlátozott lehetőségeit és anyagi hátterét. Olyan emberre van szükségünk, aki az idejét és a képességeit gyakorlatilag ingyen állítaná a szolgálatunkba, ez pedig megnehezíti a kiválasztást. De jó úton járunk, és inkább kivárunk pár hónapot, mint hogy elkapkodjuk a dolgot. Most egy kicsit több munka van emiatt, de úgy érzem, így is elvégezzük, amit kell, a felügyelő ötlete pedig nem merült feledésbe.”