Bernie Ecclestone egy interjúban nemrég kijelentette, hogy 2013-ban akár húsz Forma-1-es futam is lehet, a versenynaptárban pedig Róma is szerepel majd. Más források 2014-re teszik a rajtot, a dátumtól függetlenül azonban ismét előtérbe került, hogy Róma debütálásával mi lesz a hagyományos monzai Olasz Nagydíj sorsa.

Letizia Moratti, Milánó polgármestere máris aggodalmát fejezte ki Monza miatt, szerinte van esély a futam eltűnésére és így értelmezte a híreket Marco Mariani, Monza első embere is, aki paprikás nyilatkozatot fogalmazott meg Rómával szemben. “Ez az arrogancia csúcsa egy olyan fővárostól, amely kétezer éven keresztül csak elszívta a levegőt mások elől.”

Róma polgármestere, Gianno Alemanno is megszólalt, aki igyekezett lehűteni a kedélyeket. “Lesz futam a fővárosban, de megállapodást fogunk kötni Monzával. A római futam Európai Nagydíj lesz, nem fog az Olasz Nagydíj helyére lépni.”

A történet érdekessége, hogy az Európai Nagydíjat jelenleg Valencia rendezi, melynek szerződése 2014-ig szól. Ebből kiindulva az első római futamra csak négy év múlva kerülhet sor.