A Renault tegnap bemutatta Robert Kubica idei csapattársát, Vitalij Petrovot. A 25 éves orosz, aki tavaly a második helyen zárt a GP2-ben, nemzetének első képviselője lesz a Forma-1-ben. Petrov jelentős mennyiségű pénzt, körülbelül 15 millió eurót vitt magával a Renault-hoz.

A csapat új többségi tulajdonosa, a decemberben beszállt Gerard Lopez hangsúlyozta, hogy ennek ellenére nem a pénz miatt döntöttek a versenyző mellett, de a pilótáik mögött álló piac azért számított.

“Voltak olyan pilóták is, akik kétszer annyit fizettek volna, mint amennyit Vitalij hoz. A döntésnél az elsődleges szempont a teljesítmény volt. Vitalij 7 százalékát hozza a költségvetésnek, szóval nem ezen múlik a túlélés vagy a győzelem. Izgalmas, hogy Oroszországból származik, de ugyanez igaz Robertre is, ő is egy nagy országból jön, ahol a Forma-1 nincs hangsúlyosan jelen.”

“Tudatában vagyunk a nemzetiségnek és az ezzel járó marketing- és szponzori lehetőségeknek. Nagy lehetőségek rejlenek az orosz, a lengyel és a kínai piacban” – utalt a tartalékosnak szerződtetett Ho-Pin Tungra is Lopez, aki azt is elismerte, hogy eddig csak a tervezett költségvetésük 83 százalékát sikerült összegyűjteniük.  

Az egy- plusz kétéves opcióra szerződött Petrov sem titkolja, hogy jelentős összeget hozott a csapathoz, de reméli, hogy a szerződtetésével többen is mögé állnak majd Oroszországból, ugyanis a mostani hozzájárulása gyakorlatilag saját zsebből származik.

Gerard Lopez 75 százalékos tulajdonos

Gerard Lopez 75 százalékos tulajdonos

Gerard Lopez 75 százalékos tulajdonos


“A csapat pár napja döntött, és ma délelőtt (vasárnap) aláírtam a szerződést. Nagyon örülök! A hír nagyot robbant Oroszországban, a tévék és a lapok foglalkoztak vele, egyfolytában hívtak, kérdezgettek, ki is kellett kapcsolnom a telefonomat” – mondta a pilóta.

“De az oroszoknak rá is kell ébredniük, hogy mi történt, mert külső segítség, szponzori támogatás nélkül kerültem az F1-be. Apám adta a pénzt, hogy itt lehessek. Ő, a menedzserem és apám néhány barátja adta össze, senki más. De remélem, most, hogy az emberek a Forma-1-ben látnak, ez majd megváltozik.”