A párizsi kerületi bíróság kedden a Renault szingapúri bundabotránya miatt a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) által örökre eltiltott Flavio Briatore és az öt évre eltávolított Pat Symonds javára ítélt, eljárási hibák és elfogultság miatt törölte a büntetéseket.

Briatore az ítélet után az igazság győzelmét ünnepli, de az ősszel távozott FIA-elnök, Max Mosley arra figyelmeztet, hogy az olasz büntetésének megsemmisítése veszélyes dolog.

“Ne feledjük, a bíróság nem állította, hogy Briatore ártatlan volt, csak az eljárásunkat minősítették hibásnak. Szerintem az FIA-nak fellebbeznie kellene, mert ez így nagyon nincs rendben. Elképesztő ez, Symonds írásban elismerte a bűnösségét, és mégis a javára ítéltek. Ez csakis azért van, mert érdemileg nem vizsgálták az ügyet, csak formailag foglalkoztak az eljárással” – magyarázta az ítéletre reagálva az angol.

“Ha az FIA nem büntethet meg valakit az olyanokért, amit Briatore és Symonds tett, akkor az egész szervezet működésének értelme kerül veszélybe, hiszen ez az ügy alapjaiban érintette a biztonság és a sportszerűség kérdését, amire az FIA épül. Elképzelhetetlen, hogy az ilyesmire csak legyintsünk. Ez az egész Forma-1 hitelességét alááshatja, hiszen ennél súlyosabb csalást nem is lehet elképzelni. Nemcsak sportszerűtlen volt, de életeket is veszélyeztetett.”

Mosley azt is tagadta, hogy személyes bosszú mozgatta volna Briatore ellen, és hogy az egész eljárás szálai az ő kezében futottak össze. A volt elnök azt is hangsúlyozta, hogy a visszavonulása óta nem ártja bele magát az FIA ügyeibe, nem irányít a háttérből.

“A nyomozást a stewardok végezték, teljesen függetlenül, külső jogászok felügyelete mellett. Nekem csak a(z ítéletet hozó) Motorsport Világtanácsban volt szerepem. Badarság, hogy ki akartam csinálni Briatorét. A nyári, csapatokkal folytatott harc után nagyon is baráti hangulatú ebéden vettem részt vele Monacóban, nem volt köztünk harag. Azt csak azért találták ki, hogy eltereljék a figyelmet a sportág történetének legrondább csalásáról.”

“Az FIA irányításához már egyáltalán nincs közöm. Időnként beszélek Todttal, de csak barátilag, és ugyanígy Bernie-vel (Ecclestone, az F1 gazdasági ura). De nagyon is visszavonultam, amit élvezek is, nem is szeretnék belefolyni újra.”

Piquet-ékkel kár kikezdeni?

Piquet-ékkel kár kikezdeni?


Briatore a megnyert per után újra előhozta az ügyet kirobbantó ifjabb és idősebb Piquet ellen indított perének folytatását, de Mosley szerint az olasz jobban tenné, ha nem ugrálna.

“Ez csak szöveg. Színház az olasz sajtó felé. Ha tényleg nekimenne Piquet-éknek, olyan ellenpert kapna, hogy elsírná magát. Szerintem inkább örülhet, hogy Piquet-ék nem perelik őt, hiszen zsarolással és rágalmazással vádolta őket.”