Megnyerte, vége az eltiltásnak
A Nemzetközi Automobil Szövetség a 2008-as Szingapúri Nagydíjon megrendezett baleset miatt a Renault volt csapatfőnökét, Flavio Briatorét örökre eltiltotta Forma-1-től és az összes többi FIA által felügyelt motorsportrendezvénytől.

Az olasz az FIA tárgyalásán nem vett részt, és a szintén bűnös Nelson Piquet-vel és a főmérnökkel, Pat Symondsszal ellentétben sem teljes, sem részleges beismerést nem tett, az ítélet után pedig pert indított, mert szerinte a volt FIA-elnök, Max Mosley személyes bosszú miatt szabatta rá ki a büntetést.

Briatore ügyét decemberben tárgyalta a párizsi legfelsőbb bíróság, az ítéletet pedig ma hirdették ki: az olasz eltiltását semmisnek nyilvánították. Fontos kiemelni, hogy az ex-renault-s bűnösségével vagy ártatlanságával kapcsolatban a bíróság nem foglalt állást, mindössze az eljárást minősítette érvénytelennek, ugyanis azt Briatore haragosa, Mosley vezette.

A volt csapatvezetőnek 15 ezer euró kárpótlást is megítéltek, ez azonban messze alulmúlja az általa eredetileg követelt egymilliós összeget. Briatore mellett Symonds ötéves eltiltását is megsemmisítették és ötezer eurós kártérítést ítéltek neki. Az FIA-nak a büntetések érvényvesztéséről 15 napon belül kell tájékoztatnia a csapatokat.

Az FIA utalt arra, hogy fellebbez az ítélet ellen.

Hogy az olasz vagy épp Symonds visszatér-e a Forma-1-be, egyelőre nem tudni.