A BMW a kiszállásának bejelentése után a homályos hátterű Qadbaknak akarta továbbadni a Saubert, de a múlt hétre kiderült, hogy ez az üzlet nem valósul meg, így a német gyártó az alapító, Peter Sauber kezébe juttatta vissza a csapatot. Ezzel a BMW és vele együtt az eddigi csapatfőnök, Mario Theissen is végleg távozik.

Úgy hírlik, hogy a bajor autógyártó hamarosan Le Mans-projektet indít, és annak ellenére, hogy Theissen korábban felvetette, hogy esetleg a Sauberrel marad, most megerősítette, hogy ezután is a BMW motorsportprogramját vezeti. “Az F1-es csapat vezetését Peter Sauber veszi át. Számomra véget ér egy korszak.”

Annak ellenére azonban, hogy Sauber visszakapta a csapatát, és már jó ideje biztosította maga számára a Ferrari motorjait, a 2010-es indulás még cseppet sem biztos, hiszen a velük ellentétben érvényes nevezéssel rendelkező Toyota eladása esetén a mezőny 13 helye mind foglalt marad. A csapatfőnök ennek ellenére bízik a folytatásban.

“A BMW-vel kötött megállapodás azt jelenti, hogy a csapat és Hinwil jövője biztos. Nagyon megkönnyebbültem, mert óriási kár lett volna az egyik legjobb F1-es gyárat bezárni. A jövő évi indulást illetően meg vagyok győződve, hogy hamarosan megerősítést kapunk” – nyilatkozta a svájci szakember az F1.comnak.

Újra Sauber, újra Ferrari

Újra Sauber, újra Ferrari

Újra Sauber, újra Ferrari


“A 2010-es autónkkal a terv szerint haladunk, a helyzetnek nem volt hatása a fejlesztésre és a gyártásra. A Ferraritól kapott adatoknak is köszönhetően a munka zavartalanul folyt. Bízunk a C29-es teljesítményében. Már most, két hónappal az első tesztek előtt jó alapjaink vannak” – magyarázta a svájci veterán, hozzátéve, hogy a Ferrarihoz négy év után való visszatérés nagyon simán zajlott.

“Ez nagyon gyorsan rendeződött. A BMW bejelentése után nem sokkal, július végén beszéltem Luca di Montezemolóval, és rövid időn belül, papírmunkák nélkül is igent mondtak.”

A Forma-1 hivatalos oldalának adott interjújában a 66 éves szakember azt mondta, hogy a pilóták kérdése csak a harmadik helyen áll a Concorde Agreement aláírása és a szükséges leépítések és a csapat átstrukturálása mögött, de egy másik, a svájci Blicknek adott nyilatkozatában részleteket is elárult.

A lap Jarno Trullit, Nick Heidfeldet, Heikki Kovalainent, Kamui Kobayashit és Christian Klient említette a Sauber jelöltjei között, de a csapatfőnök még ki is egészítette a listát.

Heidfeld, Klien és féltucatnyi más jelölt

Heidfeld, Klien és féltucatnyi más jelölt

Heidfeld, Klien és féltucatnyi más jelölt


“Ott van Pedro de la Rosa is. A mclarenes tesztelési tapasztalata sokat jelentene számunkra” – mondta, majd a spanyolhoz hasonlóan a Camposszal valamint nemrég a Renault-val is hírbe hozott orosz GP2-est, Vitalij Petrovot is megemlítette.

“Ha Petrovot választanánk, 2011-re nyitva állna előttünk az orosz piac. Ezt is érdemes megfontolnunk” – ismerte el Sauber.