Úgy tűnik, végre valóban pont került a BMW Forma-1-es csapata történetének végére. Eredetileg úgy volt, hogy a Qadbak befektetési társaság vásárolja meg az alakulatot, csakhogy kiderült, a cég mögött tőke nincs, csak a csalásért már elítélt Russell King.

Ezt követően amerikai befektetők kerültek képbe, de már hiába: a BMW úgy döntött, hogy annak adja el a csapatot, akitől eredetileg is vásárolta, vagyis ismét Peter Sauber a tulajdonos. Csütörtök este született meg az egyezség, érvényes azonban csak akkor lesz, ha a csapatnak lesz helye a 2010-es mezőnyben.

“Megkönnyebbültem, hogy végre megtaláltuk ezt a megoldást” – fogalmazott Sauber. “Ez azt jelenti, hogy megmarad a hinwili központ és a munkahelyek nagy része. Meggyőződésem, hogy az istállónak szép jövője lehet a Forma-1-ben, hiszen minden jel a privát csapatok előtérbe kerülésére mutat.”

“Alkalmazottaink egytől egyig motiváltak és szakmájuk legjobbjai, alig várom, hogy együtt fussunk neki az új kihívásnak. Köszönettel tartozom a BMW-nek a négy közös évért, amely nagyon sikeres volt.”

Sauber néhány embertől kénytelen lesz megválni, a 388 főt számláló stáb 250-esre fogyatkozik. A leépítést a BMW támogatásával hajtják végre, sok embert ugyanis a bajorok vittek a csapathoz. Egyetlen, igaz, igen komoly buktatója van az üzletnek: nem biztos, hogy a Sauber megkapja az áhított rajtengedélyt, hiszen a hírek szerint a Toyota eladta csapatát a Stefan Grand Prix-nek, amely egyúttal helyét is örökli a mezőnyben. A Saubernek ebben az esetben csak úgy lehet esélye, ha valamelyik új csapat bedobja a törölközőt.