Nincs béke a Forma-1-ben, a Nemzetközi Automobil Szövetség azzal, hogy nyolc FOTA-tagnak nem adott felszólalási jogot a 2010-es szabályokról szóló nürburgringi egyeztetésen szerdán, ismét kirobbantotta a háborút. A csapatok szerint előzetesen senki nem tájékoztatta őket arról, hogy csak megfigyelőként lehetnek jelen, az FIA viszont éppen ennek az ellenkezőjét mondja, Mosley állítólag két levélben is felhívta erre az érintettek figyelmét.

A botrány kipattanásával ismét reális veszéllyé vált, hogy a csapatok már jövőre elindítják a Forma-1 riválisának szánt sorozatukat, bár úgy tűnik, hogy ez a bizonyos széria csak zsarolási kellékként kerül elő, amikor elfajulnak az indulatok. Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy elképzelhető a szakadás, de az is megtörténhet, hogy megállapodnak a felek.

Ennek érdekében a FOTA úgy döntött, hogy nem vív tovább szélmalomharcot a nemzetközi szövetséggel, a Forma-1-jogtulajdonos CVC-t is bevonja az ügybe. A BMW-főnök Mario Theissen szerint a CVC-vel hamar megállapodhatnak a csapatok az új Concorde Agreementről, ennek ellenére teljesen még nem mondtak le a rivális sorozatról.

“Nagyon egyszerű a helyzet” – mondta Theissen. “Még mindig akad néhány idegesítő dolog, amelyek őszintén megleptek minket. Még nincs megállapodás, de azt mondanám, haladunk felé. Lassan, de biztosan. Nem ülhetünk tétlenül addig, amíg az aláírások végre rákerülnek a papírra, nyitva kell hagynunk magunk előtt az utat a váltásra, lehet, hogy csak hetek múlva lesz döntés.”

A FOTA bennfentesei szerint a csapatok soha nem akarták még ennyire Max Mosley távozását, mint most. Mindenképp kikényszerítenék az elnök beígért távozását, amelyről elvileg Párizsban állapodtak meg. A hírek szerint a csapatok csak akkor kötelezik el magukat Ecclestone felé, ha Mosley visszalépése hivatalossá válik, ez az F1-vezér érdeke is, ezért valószínűleg segíteni fog az istállóknak. Erre utaló jel, hogy csütörtökön az Ecclestone-hoz nagyon közel álló Ron Walker, az Ausztrál Nagydíj főnöke távozásra szólította fel Mosleyt.

“Meglátásom szerint Mosleynak méltósággal kellene távoznia a szövetség éléről ahelyett, hogy lassan halálra ítéli a Forma-1-et” – nyilatkozta Walker, hozzátéve, hogy ha kiszállnak a csapatok, lefújja az Ausztrál Nagydíjat.