Jacques Villenuve az 1996-97-es, mindent verő williamses bemutatkozása és bajnoki címe után elég pocsék F1-es karriert tudhatott magáénak, 1997 után egyszer sem tudott győzni, és dobogóra is csak kétszer állhatott 2006-ig, amikor a BMW-től szégyenszemre elküldték (a hivatalos verzió szerint sérülés miatt távozott).

A kanadai 2007 óta a NASCAR-ban, majd a két szezont megért és a múlt héten összeomlott Speedcarban és Le Mans-ban versenyzett, de a 2009-es és a 2010-re tervezett változások – az aerodinamika szerepének csökkentése, a slick gumik, a tankolás betiltása – miatt újra szeretne az F1-ben versenyezni.  

“Autóversenyző vagyok, és mindig is az maradok, ezért is gondolkodom újra a Forma-1-en” – mondta az olasz Autosprintnek Villeneuve.

“Csak a versenyzés érdekel, és a mostani felfordulás előnyömre van: a tesztelés betiltásával jól jönnek a tapasztalt pilóták. Nem tudom, mi lesz, de én azért teszek egy próbát. Szerintem a mai autókat jó nézni, és jövőre még inkább az lesz. A verseny közbeni tankolás betiltásával nagyobb élvezet lesz őket vezetni is. Többet csúszkálnak az elektronikus segédeszközök nélkül, látványosabb.”

“Tíz éve ezt mondom: tiltsák be a bokszkiállásokat, hozzák vissza a slickeket és dobják ki az elektronikát! Csak azt sajnálom, hogy a kerékcsere miatt kötelező marad a kiállás, mert ez egy kicsit elvesz az üzemanyag jelentette izgalomból.”

Villeneuve azt állítja, hogy újra beleszeretett a Forma-1-be, és ha visszatérne, a paddockbeli életet is felpezsdítené egy kicsit a szabadszájúságával.

“Igen, újra beleszerettem, mert az emberi tényező megint hangsúlyosabb lett. Közelebb került az én időmhöz. Amikor kiszálltam, az F1 már nem volt élvezetes. Pontosabban a versenyzés igen, de a légkör rossz volt. Az ember félórát töltött a mérnökével a számítógép meg azalatt kidobta a beállításokat, aztán pofa be és vezess! Én elég nyílt típus vagyok, így a vége felé egyre nehezebb dolgom volt.”

Hockenheim, 2006 - Villeneuve eddigi utolsó futama

Hockenheim, 2006 – Villeneuve eddigi utolsó futama

Hockenheim, 2006 – Villeneuve eddigi utolsó futama


“Kívülről nézve a légkör most is unalmas. Senki nem mer megszólalni. Szerintem ezzel szurkolókat is veszít a sport. Az emberek gladiátorokat szeretnének látni, ehelyett látszatra mindenki szereti a másikat, pedig valójában le akarják győzni az ellenfeleket.”

Villeneuve leginkább az új belépők egyik versenyzői állására pályázhat, komoly kérdés azonban, hogy a nem túl fényes F1-es karrierje, nehéz természete és három év kihagyás után kell-e valakinek a 38 éves pilóta.