A Japán Nagydíjnak először 1976-ban és ’77-ben otthon adó Fuji Speedway 2007-ben került vissza az F1-es versenynaptárba, leváltva a korábban 20 évig szolgáló Suzukát. A futamot tavaly is a Toyota által birtokolt helyszínen rendezték, idén azonban újra a Honda pályája, Suzuka következik, a tervek szerint ugyanis 2009-től évenként váltotta volna egymást a két létesítmény.

A Toyota gazdasági nehézségei miatt már tavasszal felvetődött, hogy a Fujin nem lesz több Japán Nagydíj, de akkor ezt még cáfolták, mostanra azonban hivatalossá vált a dolog, a pálya megint mindössze két év után búcsúzik.

“A romló gazdasági helyzet és a javulásra utaló jelek hiánya miatt úgy látjuk, hogy túlságosan nehéz lenne megrendezni a Japán Nagydíjat” – áll a pálya által kiadott sajtóközleményben.

Az ügy pikantériája, hogy Fuji kidőlése miatt az F1-ből gyári résztvevőként tavaly épp a válság miatt kivonult Honda pályája, Suzuka lehet majd kénytelen átvenni a futam évenkénti rendezését. Hogy hajlandóak és képesek-e erre, egyelőre nem tudni.