Forma 1-es szakírónknál, Gábornál végképp betelt a pohár, leült a gép elé, és megírta, miért nem szereti Palik Lászlót, vagy legalábbis miért nem szereti, ahogy Palik F1-futamokat közvetít. Sőt, nem is Palik, A Palik, hiszen a kommentátor, Dakarjáró, celebférj, Hungaroring-vezér, újabban pályaversenyzéssel is kacérkodó életművész már nem is annyira személy, amennyire intézmény a magyar autós közösség számára.

Érzelmes, lendületes kampánybeszéd ez, látszik, mennyire fáj a sportág iránt elkötelezett kollégának, amit A Palik a tévében művel. Tehát közöljük szerzőnk, Gábor magánvéleményét. Viszont megtűzdeltem a szöveget megjegyzésekkel, mert én bizony értem, miért vezethet A Palik F1-közvetítéseket.

Rácz Tamás, főszerkesztő, vezess.hu

__##__f12009_szavazas_cikkbe&szavazas_id=129&igazitas=jobb__##__Palik László a magyar F1 szent tehene. Mozdíthatatlan, örök. És örökké rossz. Miért van az, hogy nekünk, a nézőknek ez jár, ennyi jut, miért nem hallja meg a hangunkat a sportot közvetítő csatorna vezetése? Nem értenek hozzá? Nem mernek lépni? Nem tudják, hogy mi a baj a közvetítésekkel?

Ha az utóbbiról van szó, felvetnék néhány szempontot, mert itt az ideje annak, hogy a téma kilépjen az internetes fórumok szintjéről, túl sokan érzik már úgy, hogy elég volt.

Mielőtt bárki is félreértené a cikk szándékát, szögezzük le, hogy Palik Lászlónak elévülhetetlen érdemei vannak a magyar autósport területén, a dakaros szereplése vagy épp a Hungaroring vezetőjeként végzett tevékenysége – mert tévedés ne essék, a nézők által világszerte (akár tetszik, akár nem) unalmasként számon tartott helyszín szerződésének újra és újra tető alá hozott meghosszabbítása óriási eredmény a mai F1-ben! – kritikán felül áll, mással van bajom.

Palik, a dakaros

Hallottam-láttam már angol, ír, amerikai, dél-afrikai, spanyol, német, osztrák, francia sőt még kínai – bár bevallom, ebből egy kukkot sem értettem – F1-es közvetítést is, de sajnos úgy érzem, hogy amit ma itthon kapok, annál mindegyik jobb volt. Ami, pontosabban aki élvezhetetlenné teszi a magyar közvetítést, az pedig nem más, mint Palik László.

Hogy mi vele a baj? Szakmailag és etikailag elfogadhatatlan, amit tőle hallhatunk.

No de? Mi, magyarok szeretünk bosszankodni. Nem azért kezdtük nézni a Big Brothert, Anettkát, a Barátok köztöt, nem azért nézzük a Győzike Show-t, mert magas művészi színvonalú, kulturált, jó estére vágyunk munka után. Hanem mert a műsor közben vagy másnap, a műsort megbeszélve tök jól el lehet dühöngeni azon, hogy milyen vacak ez már megint.

A Palik-féle közvetítések erre nagyon alkalmasak. Az RTL Klub pedig nem autómérnöki, F1-szabálybírói, autóversenyzési szakértelemmel, hanem műsorkészítéssel, szórakoztatással keresi kenyerét, amikor műsort készít. Nézik Palikot? Nézik. Ért hozzá? Kit érdekel?

Elfogadhatatlan, hogy időnként hallhatóan rutinból, alaposabb felkészülés nélkül vág neki a versenyhétvégének, így olyan dolgokról hallgathatok fejtegetéseket, amelyek a heti hírek átböngészése után szóba sem jönnének.

Elfogadhatatlan, hogy időről időre a szabályok vagy épp a technikai részletek hiányos ismerete miatt mesékkel, saját kitalációkkal áll elő a szakkommentátor, az őrületbe kergetve a hozzáértő nézőket, és főképp félrevezetve azokat, akik alkalmi nézőként vasárnaponként innen tájékozódnának a sportról. (pl.: A KERS normális versenytempónál az egész kör folyamán töltődik, de egyszerre legfeljebb 6,6 másodpercig használható a pluszteljesítménye – hogy lehet arra rácsodálkozni, hogy jé, a rajtvonalnál máris újra akciókész?!)

Eltört a felnije – vagy csak nem látta a szabadedzést és az időmérőt?

Elfogadhatatlan, hogy még a képernyőn mindenki számára nyilvánvaló dolgokat sem veszi észre, így néha egy „benézett” visszajátszás – vagy épp egy félig-meddig megértett rádióbejátszás –  kapcsán hosszú percekig hallgathatok tökéletesen alaptalan fejtegetéseket a stratégiáról, incidensekről, versenyzőkről (Bahreinben legutóbb a McLaren közölte Hamiltonnal, hogy a lágyabb gumit javasolják a következő etapra, a bajnok pedig egyetértett – Palik szerint kódolt üzenetváltásban azt közölték, hogy Glock lassulni fog…).

Benézés – vajon elment Schumacher a Vesztmálen mellett?

Elfogadhatatlan, hogy minden futamon meg kell hallgatni azt a teljesen magától értetődő dolgot, hogy a kanyar bejáratánál az üldöző utoléri az előtte haladót, majd a kijáratnál „elnyúlik”. Egyszerű fizika – sebesség, általános iskola 6. osztály.

De hát olyan jó érzés másnál okosabb lenni! És a magyar F1-közvetítések legörömtelibb része, amikor felhördülhetek: na, A Palik már megint az elnyúlással jön.

Elfogadhatatlan a Palik László által versenyről versenyre a legmondvacsináltabb okokkal elővezetett otromba Shell-reklám. A Shell mérnökeiről mindig hallunk. De miért? Vajon egyszerű rajongásról van szó, vagy ami ésszerűbbnek tűnik, fizetnek ezért? Nem kellene akkor jelezni, hogy ez a helyzet?

Elfogadhatatlan, hogy nem egyszer, nem kétszer, hanem következetesen, tévedésből vagy épp szándékosan összekeverje a csapatokat, pilótákat egymással. A Williams nem BMW, Kazuki Nakajima nem Nick Heidfeld, a Toro Rosso nem Minardi! Ha valaki ezt nem tudja, vagy nem akarja megtanulni, akkor ne üljön a mikrofon mögé!

Elfogadhatatlan, hogy a világ legjobb autóversenyzőit „srácnak”, „idegbetegnek” vagy bármi hasonlónak titulálja.

Elfogadhatatlan az a lekezelő és infantilis humor, amely egyfolytában csak a túlzásokra épít, és már egy tárgyilagos és épkézláb mondatot sem enged meg.

Tartalmas kommentár a győztes leidegbetegezésével színesítve

Elfogadhatatlan és egyenesen felháborító Palik László saját közvetlen kollégájával, Czollner Gyulával való viselkedése. A barátságba – már ha ilyen kapcsolatban van a két szakkommentátor – egyes társaságokban természetesen beleférhet egymás ugratása szűk körben, az irodában vagy egy sör mellett, de annak, amit Palik művel, semmi helye a képernyőn.

Jó érzésű ember nem fogadhatja el, hogy százezrek füle hallatára alázzanak meg valakit, márpedig vasárnap délutánonként ez folyik. Czollner nem érdemli, hogy ő legyen a hülyegyerek, a „Gyulus”, az, akire a saját balfogásait kenheti Palik, az, akit ostobábbnál ostobább fogadásokra lehet kényszeríteni, akinek még a testi jellemzője is vicc tárgya lehet!

Gyulus folyamatos birizgálása tényleg sokak számára – számomra is – bőven túl van az elegáns ugratás határain, viszont másokat nyilvánosan megalázni, tetszik-nem tetszik, sikeres, hatásos műsorelem. Ahogy a középkorban is megvolt a közönsége a kalodába zártaknak, meztelenül lóra kötözötteknek, szakállas nőknek, ma is tarolhat egy médiavállalat, ha ilyesfajta alantas, de emberi érzelmekre hat. És tudomásul kell vennünk: az RTL médiavállalat, nem F1-fejlesztőgárda. Gyulus csesztetését nézik? Akkor Gyulus csesztetve lesz.

Czollner Gyula csak nyel és nyel évek óta – ilyeneket
Sokan mondják, hogy „de hát a Palik legalább vicces, és nem lehet elaludni mellette a futamon”, és lehet, hogy épp ezért ülhet még mindig ott vasárnap délután a mikrofonnál, de szerintem ez gyenge érv. A humor – már ha Palik László viccesnek számít, az Irigy Hónaljmirigy és Sas József országában sajnos előfordulhat – és a szakértelem ugyanis nem kellene, hogy kizárja egymást.

Ha már szükség van a viccelődésre egy komoly sporttal kapcsolatban – máshol egyébként nem viccparádé a közvetítés -, akkor keressenek olyat, aki mindkettőhöz ért.

Gyakori érv még Palik „mellett”, hogy akinek nem tetszik, nézzen mást. De mit tegyen több tízezer ember, aki mondjuk nem fér hozzá külföldi közvetítéshez, vagy épp nem ért idegen nyelven, vagy egyáltalán, egyszerűen magyarul szeretne normális, színvonalas F1-es műsort látni?

Én ebbe az utóbbi csoportba tartozom, ezért kérem, követelem, hogy Palik László „monnyon le”! És Önök?

Szerencsére több tízezer ember olvassa rendszeresen F1-magazinunkat, ahol Gyulus és elnyúlik nélkül kap korrekt infókat a futamokról, versenyzőkről, csapatokról, sőt a fórumban rögtön megbeszélhetik akár A Palik aktuális mutatványait is! Élő tévéközvetítést egyelőre nem tudunk biztosítani, de ami késik, nem múlik.

Közvetítsd te a hétvégi futamot!
Jobban tudod, mint Palikék? Egyedül nézed az F1-et, de jó lenne megbeszélni valakivel az eseményeket? Nem vagy biztos benne, hogy jól láttál-e valamit? Másokkal együtt szeretnél spekulálni a stratégiákon? Esetleg csak jó lenne belemondani az internetbe, hogy kinek drukkolsz?

 Regisztrálj, lépj be, és kommentáld a Vezessen élőben a szombati időmérőt és a vasárnapi futamot!