A Forma-1-es csapatok közül a a Toyota, a Red Bull két alakulata, a Renault és a Ferrari jelezte már, hogy a 2010-re bevezetett költségplafon érvényben maradása esetén nem fogja leadni nevezését a jövő évi világbajnokságra.

A határidő május 29., az álláspontok azonban nem közeledtek, a csapatok szervezete, a FOTA és az FIA-elnök, Max Mosley múlt pénteki tárgyalása kézzel fogható eredmény nélkül zárult. Mosley is úgy gondolja, hogy nem mindenki jelentkezik majd a jövő hét végéig.

“A határidőig három-hat csapat nevez majd. Utána már késedelmes jelentkezésről van szó, és ha nem marad hely, akkor nem lehet nevezni” – mondta az elnök, utalva az esetleges új belépőkre.

Mosley egyébként nem tart attól, hogy sokáig húzódhat az ügy: “A csapatoknak hamarosan el kell dönteniük, hogy mit szeretnének. Ha itt akarnak versenyezni, akkor tárgyalniuk kell, ha máshol, akkor neki kell látni az autó építésének. Ha nem neveznek az F1-be, akkor gyorsan ki kell találniuk, hogy mit is akarnak – saját versenysorozatot indítanak, más szériában indulnak vagy épp felszámolják az egészet. Mondjuk, ha befejezik a versenyzést, akkor nagyobb gondjuk van, mint ha a költségplafonnal kellene működniük, legalábbis ami az alkalmazottakat illeti.”

Az elnök bízik benne, hogy “győz a józan ész”, és a csapatok belátják, hogy azzal mindenki jól jár, ha ugyanakkorra összegből gazdálkodhat és a versenyképesség csakis a mérnökök leleményességén múlik majd. Mosley egyébként arra is figyelmeztet, hogy nem biztos, hogy olyan jó ötlet lenne saját szériát alapítani az esetleg kiszálló csapatok számára.

A csapatok felére nem számítanak 1
Mosely nem ajánlja az önállósulást


“Szívesen felügyelnénk az új versenysorozatot, ezt kellene tennünk, és meg is tennénk. Ha elszakadnának, írhatnák a saját szabályaikat, mi pedig ellenőriznénk a biztonság szempontjából. Ennyi az egész.”

“Mehetnének tárgyalni a versenyszervezőkkel és a tévétársaságokkal, akik minden bizonnyal alaposan megkopasztanák őket, hiszen ők adnák a marketinget. Azt is pletykálják, hogy a pályákkal való tárgyalásoknál Bernie Ecclestone-t találhatnák az íróasztal túlsó felén. Nem tudom, mennyi igazság van ebben, csak úgy mondom…”