A Forma-1-es csapatok közül a a Toyota, a Red Bull két alakulata, a Renault és a Ferrari jelezte már, hogy a 2010-re bevezetett költségplafon érvényben maradása esetén nem fogja leadni nevezését a jövő évi világbajnokságra.

A határidő május 29., az álláspontok azonban nem közeledtek, a csapatok szervezete, a FOTA és az FIA-elnök, Max Mosley múlt pénteki tárgyalása kézzel fogható eredmény nélkül zárult. Mosley is úgy gondolja, hogy nem mindenki jelentkezik majd a jövő hét végéig.

“A határidőig három-hat csapat nevez majd. Utána már késedelmes jelentkezésről van szó, és ha nem marad hely, akkor nem lehet nevezni” – mondta az elnök, utalva az esetleges új belépőkre.

Mosley egyébként nem tart attól, hogy sokáig húzódhat az ügy: “A csapatoknak hamarosan el kell dönteniük, hogy mit szeretnének. Ha itt akarnak versenyezni, akkor tárgyalniuk kell, ha máshol, akkor neki kell látni az autó építésének. Ha nem neveznek az F1-be, akkor gyorsan ki kell találniuk, hogy mit is akarnak – saját versenysorozatot indítanak, más szériában indulnak vagy épp felszámolják az egészet. Mondjuk, ha befejezik a versenyzést, akkor nagyobb gondjuk van, mint ha a költségplafonnal kellene működniük, legalábbis ami az alkalmazottakat illeti.”

Az elnök bízik benne, hogy “győz a józan ész”, és a csapatok belátják, hogy azzal mindenki jól jár, ha ugyanakkorra összegből gazdálkodhat és a versenyképesség csakis a mérnökök leleményességén múlik majd. Mosley egyébként arra is figyelmeztet, hogy nem biztos, hogy olyan jó ötlet lenne saját szériát alapítani az esetleg kiszálló csapatok számára.

Mosely nem ajánlja az önállósulást
Mosely nem ajánlja az önállósulást

A csapatok felére nem számítanak

A csapatok felére nem számítanak

Mosely nem ajánlja az önállósulást
A jövő hétig nem fognak mindenkit meggyőzni
Fotó megosztása:
Mosely nem ajánlja az önállósulást

Mosely nem ajánlja az önállósulást

Mosely nem ajánlja az önállósulást


“Szívesen felügyelnénk az új versenysorozatot, ezt kellene tennünk, és meg is tennénk. Ha elszakadnának, írhatnák a saját szabályaikat, mi pedig ellenőriznénk a biztonság szempontjából. Ennyi az egész.”

“Mehetnének tárgyalni a versenyszervezőkkel és a tévétársaságokkal, akik minden bizonnyal alaposan megkopasztanák őket, hiszen ők adnák a marketinget. Azt is pletykálják, hogy a pályákkal való tárgyalásoknál Bernie Ecclestone-t találhatnák az íróasztal túlsó felén. Nem tudom, mennyi igazság van ebben, csak úgy mondom…”