A Brit Forma-3 sorozatban versenyző – de különösebb múlttal és eredménnyel nem rendelkező – Litespeed-csapat a legújabb jelentkező a Forma-1-ben 2010-ben elvileg megnyíló három hely egyikére. A norfolki székhelyű alakulatot az F1-es projektben a volt Benetton-, Toyota- és Force India-mérnök, Mike Gascoyne és cége, az MGI is segíti.

A Litespeedet természetesen a 2010-re bevezetett, de egyelőre bizonytalan sorsú 60 millió dolláros költségplafon vonzza.

“Nem tudjuk egyelőre, hogy mi lesz a költségplafonos szabállyal, és azt sem tudhatjuk, hogy elfogadják-e a jelentkezésünket. Lehet, hogy ejtik majd a szabályt” – utalt a 80-90-es évek fordulóján az F1-ben is tapasztalatokat szerzett csapatfőnök, Nino Judge a csapatok és az FIA mai tárgyalására.

“Azonban szorít az idő, ha a 2010-es rajtrácsra szeretnénk feljutni, ezért kockáztatnunk kell, hogy a lehető legjobban kihasználjuk a fejlesztési időt. Tér nyílt a független csapatok számára, és a költségplafonos csapatoknak adott technikai előnyök miatt korlátozott pénzügyi lehetőségek mellett is versenyképesek lehetünk” – tette hozzá.

A 2010-es Forma-1-es világbajnokságra május 29-ig lehet nevezni, az első nevezési listát pedig június 12-én hozza nyilvánosságra az FIA.