A Ferrari keddi igazgatótanácsi ülése után jelentette be hivatalosan is, hogy az FIA által 2010-re bevezetett költségplafon elhagyása nélkül nem indul jövőre a Forma-1-ben. Az alapító Enzo Ferrari fia, egyben a cég 10 százalékos tulajdonosa, Piero egy friss interjúban azt hangsúlyozta, hogy a maranellói márka egyáltalán nem csak blöfföl, a kiszállás halálosan komoly lehetőség.

“Nem a sajtóközlemények csatájáról van szó. Az FIA döntése számunkra nem megfelelő, és ezért küzdünk ellene. Nem viccelünk! Komolyan beszélünk, a Ferrari tényleg nem vesz részt a következő bajnokságban, ha a jelenlegi szabályok maradnak!” – mondta az olasz a Guardiannek.

Ferrari a többi csapathoz hasonlóan kiemelte, hogy nem magával a költségcsökkentéssel van a probléma:

“Nem azért ellenkezünk, mert költekezni akarunk. Mi is spórolni szeretnénk, az összes gyártó csökkenteni akarja a kiadásokat. De ezt meg lehet tenni költségplafon nélkül is. Amúgy sem lehetne ellenőrizni. A technikai szabályokat is épp elég nehéz betartatni, ahogy a diffúzorügy kapcsán nemrég kiderült. Hogyan lehetne akkor a költségplafont?”

Nem kizárt, hogy a Ferrari felelevenítheti a korábban már felvetett új versenyszéria indítását, azonban ez egyelőre a jövő zenéje: “Erről egyelőre nem beszélnék. Gyorsan zajlanak a dolgok, a labda most az FIA térfelén van, majd meglátjuk” – nyilatkozta Ferrari.

Elég az FIA diktatúrájából
Elég az FIA diktatúrájából

A Ferrari nem blöfföl!

A Ferrari nem blöfföl!

Elég az FIA diktatúrájából
Mosleyék térfelén a labda
Fotó megosztása:
Elég az FIA diktatúrájából

Elég az FIA diktatúrájából

Elég az FIA diktatúrájából


Bár tegnap a Renault is kiadta a maga ultimátumát, a csapatfőnök, Flavio Briatore másokhoz hasonlóan azt hangsúlyozza, hogy nem céljuk az elszakadás, de mindenképp meg kell szabadulni a költségplafontól:

“Ki kell emelni, hogy sem a Ferrarinak, sem a többieknek nem az FIA-tól való elszakadás a célja. Itt akarunk lenni, versenyezni akarunk. Ésszerű feltételeket javaslunk Maxnek (Mosley, FIA-elnök). A csapatokból áll a Forma-1, az FIA csak bíró legyen! Írjuk mi a szabályokat, ne Max kényszerítse ránk őket a megkérdezésünk nélkül!” – nyilatkozta Briatore.

Az olasz egyelőre nem gondol komoly lehetőségként egy rivális bajnokság indítására: “Ez csak egy távoli elképzelés, mindenki szeretné elkerülni. Nehéz időszak ez, de megoldást kell találnunk!”

Mosley, Bernie Ecclestone és a csapatok szervezete, a FOTA holnap Londonban ül tárgyalóasztalhoz, azonban az FIA tisztviselőinek a napokban tett nyilatkozatai nem sok jóval kecsegtetnek.

“Az álláspontunk nem változott. Közismert, hogy mit és miért szeretnénk elérni” – mondta egy FIA-s a Timesnak.

A szervezet egy másik képviselője a német Auto Motor und Sportnak azt mondta, hogy a csapatok fenyegetései nem változtatnak semmin: “Semmi újdonság nincs számunkra a közleményekben, ezelőtt is hallottuk már őket.”