Ugyan az FIA a következő szezonra vonatkozóan már megemelte a Forma-1-es autók minimális súlyát, Nico Rosberg azonban úgy véli, előrébb kellene hozni az intézkedést. A német azért aggódik, mert szerinte egyre több pilóta kezd bele extrém fogyókúrába, hogy így csökkentse hátrányát a versenypályán.

“Bahreinben többen is öntudatlan állapotban szálltak ki az autókból a verseny leintését követően” – mondta Rosberg. “Szerintem ez azért van, mert a szabályok, de különösen a KERS miatt mindenkin nagy a nyomás, hogy több kilót is leadjon a súlyából.”

Fernando Alonso egyike volt a közel eszméletlen állapotba került versenyzőknek, a spanyol 5,5 kilót fogyott másfél óra alatt, de ebben szerepet játszott az is, hogy autójában elromlott az ívóvízellátó berendezés. Télen viszont másokhoz hasonlóan sokat fogyott, részben a KERS miatt, amely minimum harminc kilóval dobja meg a rendszert használó autók összsúlyát.

“Nagyon fontos lenne kitalálni valamit, hogy ne legyen fogyókúrás nyomás a pilótákon. Olyan ez, mint síugrásnál az érkezés: nem egészséges, ha közben öntudatlan az ember.”

A jelenleg 70 kilós Robert Kubica a 2007-es szezon óta nyolc kilót adott le, de Rosberg is körülbelül öt kilót vesztett súlyából a télen. Pillesúlyúnak számít Nick Heidfeld és Felipe Massa, mindketten 59 kilósak, de a legnehezebb Mark Webber sem több 75-nél.

Az egyik vezető pilóta trénere szerint alapvetően nem a fogyással, hanem a gyors súlyvesztéssel van gond, ez felemészti az energiákat, a tervezett, folyamatos fogyással viszont nincs probléma. Rosberg szavai alapján arra következtethetünk, a többség gyorsan akar eredményt elérni és ezzel saját egészségét is veszélyezteti.