Ők irányítanának

Ők irányítanának

A Forma-1 kereskedelmi jogainak többségi tulajdonosa ma a CVC befektetői csoport, amely a sportot a Formula One Group nevű, Bernie Ecclestone által irányított cégcsoporton keresztül igazgatja.

Az utóbbi időben azonban a csapatok egyre elégedetlenebbek ezzel, közös szervezetük, a FOTA elnöke, Luca di Montezemolo nemrég alaposan kritizálta Ecclestone-ékat, és most a Red Bull Racing és a Toro Rosso tulajdonosa, Dietrich Mateschitz is arról beszél, hogy változtatni kellene a helyzeten. Az osztrák milliárdos szerint a csapatoknak kellene birtokolniuk a Forma-1 jogait.

“A csapatokból áll össze a Forma-1, és ők is viselik a pénzügyi kockázatokat. Ugyancsak náluk van meg a megfelelő szakértelem és elkötelezettség is, ezért szerintem a Forma-1 számára csakis a csapatok lehetnek megfelelő üzleti partnerek” – mondta az Auto Motor und Sportnak.

Mateschitz szerint a FOTA tavalyi megalapítása után a “következő logikus lépés” az üzleti irányítás közös átvétele lehet. Az FIA elnöke, Max Mosley köztudottan jó kapcsolatot ápol Mateschitzcel, de ebben a kérdésben biztosan nem értenek egyet:

“Nem szeretnék ebbe túlságosan belekeveredni, de annyit azért megjegyeznék, hogy az elképzelés, miszerint a Forma-1 a csapatoké lenne, hamis. Akkor sem kerül az ember tulajdonába az étterem, ha minden este ott eszik – és a Ferrari kivételével nem is mindenki evett itt minden este” – mondta nemrég.

Mosley szerint, ha a csapatok elégedetlenek a Forma-1-gyel, akkor felállíthatnak egy másik versenyszériát, az FIA pedig azt is örömmel felügyeli majd.