A Forma-1-es csapatok a nagyközönség előtt, már tegnapi londoni találkozójukon értesültek arról, hogy a Honda úgy döntött, azonnali hatállyal elhagyja az F1-et. A riválisok mind sajnálnák elveszíteni azt egyik csapatot, közös szervezetük, a FOTA ma közleményben is kifejezte reményét, hogy nem tűnik el a rajtrácsról Nick Fry és Ross Brawn alakulata.

“A FOTA bízik benne, hogy a brackley-i csapat szakértelme nem tűnik el, és hogy hamarosan újra versenyben lehetnek” – állt az szervezet elnöke, Luca di Montezemolo általt szignált kommünikében. Montezemolo a közleményben a csapat két vezetője, Nick Fry és Ross Brawn emberi és szakmai kvalitásait is méltatta, és sajnálatát fejezte ki a japán gyártó döntése miatt.

Az F1 ura, Bernie Ecclestone sem tapsikolt, amikor a Honda kivonulásáról beszélt. A jó öreg Bernie valószínűleg minden szálat megmozgat majd, hogy ne essen ki a csapat 2009-re, már csak azért is, mert állítólag a  futamok szervezőivel kötött szerződéseiben 20 autós mezőnyre vállalt kötelezettséget. Ecclestone kiváló kupec módjára dicséri a csapatot:

Ecclestone már rég mondja!

Ecclestone már rég mondja!

Ecclestone már rég mondja!


“Nagy kár, ami a Hondával történt, mert nekem semmi kétségem afelől, hogy jövőre simán az első négyben lettek volna. Nagyon sokat kötöttek rá, és nagyon keményen dolgoztak azért, hogy elérjék ezt. Ha valaki szeretne belépni a Forma-1-be, mindenképpen érdemes lenne megvennie ezt a csapatot. Egy jól működő cég számára óriási lehetőség ez” – magyarázta a nagy hatalmú kisember.

Ecclestone azt is elmondta, hogy szerinte a Forma-1 sincs rosszabb helyzetben bármely más nagyvállalatnál a globális gazdasági válság miatt, de a Honda lépése ébresztőként hathat a csapatokra, akiknek be kell látniuk, hogy a költségeik csökkentése elkerülhetetlen.

“Ez egy ébresztő mindenkinek. Max [Mosley, az FIA elnöke] és én már régóta azért küzdünk, hogy csökkentsék az elszórt hatalmas összegeket” – mondta Ecclestone, hozzátéve, hogy a csapatoknak nincs is értelme annyit költeni a fejlesztésekre, mert a nézőket nem érdekli, hogy hány hengeres a motor vagy épp mekkora a motor űrtartalma, ők mindössze látványos versenyeket szeretnének.