Az idény során több alkalommal is nehezen hittük volna, hogy a szezonzáró Brazil Nagydíj előtt épp Felipe Massa és Lewis Hamilton áll majd harcban a bajnoki címért. A pilóták és csapataik is nagyon sok buta hibát vétettek, idén így az lesz a végső győztes, aki kevesebbet bénázott. Sőt talán még ez sem igaz. Visszatekintés Massa és Hamilton bukdácsolására.


Ausztráliában, a szezonnyitón Massa és a Ferrari botrányosan kezdett, a kis brazil már az első kanyar után megtalálta a falat, később David Coultharddal akadt össze, majd végül motorhiba miatt kiesett. Csúnya nullázás, míg Hamilton simán nyert.

Malajziában Massa tovább rontott a helyzetén, ugyanis Räikkönen mögött a második helyen autózva dobta el a Ferrarit anélkül, hogy erre bármi oka lett volna. Sepangban a McLarennél sem mentek simán a dolgok, Hamilton elrontott kerékcseréje miatt esélye sem volt a dobogóra.

Bahreinben a kis brazil magára talált, Hamilton viszont pocsékul szerepelt: a mclarenes elrontotta a rajtot, majd a mezőny sűrűjéből kapkodva próbált előrejutni, belerohant Fernando Alonso autójába, és csak a 13. helyen ért célba.

Hamilton “tönkrever mindenkit” Montrealban

F1: 2008 – az elbénázott bajnokság 3


Monacóban Hamilton annak ellenére is győzni tudott, hogy a verseny elején megcsípte a falat, és begyűjtött egy defektet, a stratégia kiválóan működött. Massa egy elmért kanyar miatt a második helyet a harmadikra cserélte, pedig eredetileg a pole-ból rajtolt.

Kanadában Hamilton a lehető legostobább hibát követte el: a bokszutca végénél egyszerűen belerongyolt a piros lámpánál várakozó Kimi Räikkönen Ferrarijába, mindketten kiestek, a mclarenes az akcióért pedig még egy tízhelyes rajtbüntetést is begyűjtött a Francia Nagydíjra.

Míg Massa csapattársa műszaki hibája miatt győzött Magny-Cours-ban, addig Hamilton a rajtbüntetésre még rá is tett egy lapáttal: megint azonnal akart mindent, ezért Sebastian Vettel szabálytalan megelőzése miatt kiosztottak neki egy bokszutca-áthajtásos büntetést is, így csak a 10. lett.

Massa műkorcsolyára vált a Brit Nagydíjon

Silverstone-ban Massa teljesen lejáratta magát. Míg Hamilton tökéletes versenyzéssel győzött a szakadó esőben, addig a ferraris esett-kelt, ötször pördült ki, és tökutolsóként ért célba, úgy szerepelt, mint egy újonc.

F1: 2008 – az elbénázott bajnokság 4


A Hungaroringen Massa a ragyogó győzelem felé autózott, amikor négy körrel a vége előtt elfüstölt a Ferrari motor, Hamilton így defektje ellenére is öt pontot hozott és nem vesztett vele szemben.

Hamilton belgiumi elkapkodott előzését, és az azért kapott büntetést talán nem is érdemes itt nagyon boncolgatni, mindenesetre elkerülhető lett volna a győzelem elvesztése.

Olaszországban a McLaren és Hamilton az időmérőn teljesen érthetetlen módon a szakadó esőben az átmeneti gumival kísérletezett, aminek meg is lett az eredménye, a 15. rajtkocka, a futamon a pilóta végül hetedik lett.

F1: 2008 – az elbénázott bajnokság 5


Szingapúrban Massával a csapat szúrt ki, de nagyon. A vezető brazil futamát a Ferrari lámpái tették tönkre, a rosszkor adott zöld miatt a pilóta magával vitte az üzemanyagtöltőt, majd az elsietett kiengedés miatt még büntetést is kapott – végül a mezőny végén ért célba.

A Japán Nagydíjon mindkét bajnokjelölt kitett magáért, Hamilton kamikazerajtja, majd Massa kétségbeesett öklelése egy-egy bokszutca-áthajtásos büntetést ért. Hamilton nullázott, Massa két pontot kapart össze.


De ki lesz a bajnok?!
Az ugrás után számolunk!


A hibák és bénázások ellenére a vasárnapi futam előtt Hamilton 94, míg Massa 87 ponton áll, így mindketten esélyesek még a címre.

Hamilton a favorit

F1: 2008 – az elbénázott bajnokság 6


Szerencsére a tavalyi évvel ellentétben idén nem bonyolult az esélyek matematikája.

Massa akkor lehet bajnok Interlagosban, ha

– győz, és Hamilton nem végez előbb a hatodik helynél,
– második lesz, és Hamilton legfeljebb 8.

Ha Hamilton kiesik, Massának akkor is az első két hely valamelyikén kell célba érnie. Minden más esetben Hamilton nyeri meg a címet Brazíliában.

Ha pontegyenlőségben végez a két pilóta, akkor a győzelmek száma dönti el a címet, ha az is egyenlő, akkor mennek tovább az alacsonyabb helyezésekre ugyanígy. Jelenleg ez az állás:

Eredmények/Pilóta Lewis Hamilton Felipe Massa
1. hely 5 5
2. hely 2 2
3. hely 3 2
4. hely 0 0
5. hely 2 1
6. hely 0 1
7. hely 1 1
8. hely 0 0

A Ferrari már szinte bajnok

Míg egyéniben Hamilton a favorit, a konstruktőri címre egyértelműen a Ferrari esélyes. Az olaszoknak 156 pontja van, míg Ron Dennis csapata 145-öt gyűjtött eddig – 11 pont előny egy futammal a vége előtt kényelmesnek látszik.

F1: 2008 – az elbénázott bajnokság 7


Ha a McLaren fordítani akar, nagy bravúrra lesz szükség, ugyanis:

– ha a wokingiak kettős győzelmet aratnak, a ferrarisoknak akkor is elég az 5-6. hely a diadalhoz,
– ha bármelyik McLaren kiesik, a Ferrari automatikusan bajnok,
– és ha csak az egyik Ferrari is az első két hely valamelyikén ér célba, már biztos a címük.

Pontegyenlőségnél ugyanaz a helyzet, mint a pilóták esetén, az állás pedig a következő:

Eredmények/Csapat Ferrari McLaren
1. hely 7 6
2. hely 4 3
3. hely 6 4
4. hely 1 2
5. hely 1 6
6. hely 2 0
7. hely 1 1
8. hely 1 1