A költségcsökkentés elkerülhetetlen

A költségcsökkentés elkerülhetetlen

A múlt héten a Toyota – bár ők azóta finomítottak egy kicsit -, tegnap pedig a Ferrari jelentette ki, hogy a költségek csökkentésére az FIA által bevezetni kívánt egyenmotorok érkezésekor távozna a Forma-1-ből.

Az FIA-t nem hagyta hidegen a sport legpatinásabb alakulatának fenyegetőzése, és ma délutánra ki is adtak egy közleményt.

“Úgy tűnik, hogy a Ferrari vezetősége félreértett valamit. Az FIA három lehetőséget ajánlott a csapatoknak, amelyek közül az egyik az ún. egyenmotor” – áll a kommünikében.

Hozzáteszik még, hogy a gyártók választhatják az általuk egyetértésben kiválasztott közös erőforrás  használatát is, amelynek csak egy feltételt szab a szervezet, azt, hogy a független csapatoknak a motor idényenként ne kerüljön többe 5 millió euróba, és van egy harmadik opció is,amelyet a csapatok terjeszthetnek elő.

Az FIA azonban hangsúlyozza, hogy a költségek drasztikus csökkentéséhez mindenképp ragaszkodnak.

“Az FIA örömmel veszi tudomásul, hogy a Ferrari pénzügyileg sikeres, és bízik benne, hogy ez ezután is így marad. Vannak azonban csapatok, amelyek a bevételeiknél jelentősen nagyobb költségekkel küszködnek. Ez nem tartható fenn. A gyártókon múlik, hogy sikerül-e megegyezniük az FIA által kínált lehetőségek egyikéről, vagy előállni egy tartható költségeket tartalmazó tervvel. Ha ez nem történik meg, az FIA minden szükséges lépést megtesz majd, hogy a világbajnokságot működőképesen tartsa mind a csapatok, mind a pilóták számára.”

Kíváncsian várjuk, hogy az FIA és a csapatok szervezete, a FOTA mire jut egymással a következő hetek-hónapok során.